Dětské zubní pasty jsou často pouhou drahou zbytečností

26.02.2021 | Děti a rodina

Zubní lékaři doporučují začít s ústní hygienou ještě dříve, než se vyklubou první zoubky. Po jejich prořezání o to více. Jenže jak si vybrat skutečně kvalitní zubní pastu, když reklamy na každou z nich zaručují stoprocentní kvalitu?

Ti nejmenší

Odborníci se shodují, že nejmenší děti, které s čištěním zubů teprve začínají a přivykají denní povinnosti, nemusejí zubní pastu používat žádnou. Zubní pastou lze především doplnit minerály, které našim zubům mohou chybět a také obsaženými složkami předcházet chorobám, jakou je například paradontóza. Ta ale u malých dětí nehrozí, tudíž není nutné ji používat.

Když přece jen

Pokud se i přes uvedené doporučení rozhodnete pro používání zubní pasty, zvolte takovou, která neobsahuje fluor. Fluor se začal do zubních past přidávat, aby se eliminovala kazivost zubů. Pravdou je, že se sice lidem kazily méně, ovšem nadmíra fluoru způsobovala tvorbu bílých skvrn na jejich sklovině. Proto byste měli vybírat takové pasty, které ho neobsahují a v případě, že by sklovina dítěte potřebovala zpevnit, je možné, po poradě s dětským zubním lékařem, doplnit fluor zvlášť pomocí tablet.

Fluor? Ano, ale…

Bohužel je jen málo zubních past pro děti, které fluoridy neobsahují, a mnohdy jsme odkázáni na nabídku drogerií a hypermarketů. Používání zubní pasty s fluorem dítěti může i prospět, je ovšem nutné přihlédnout k množství, které je v pastě obsaženo. Zubní pasty určené dětem do tří let by neměly obsahovat více, než 400 ppm fluoridu, pasty pro předškoláky by měly mít ideální hodnoty mezi 500 až 700 ppm fluoridu a teprve u školních dětí může hodnota fluoridu v zubní pastě překročit 1000 ppm.

Ideální čas

Potíž je, že mnoho malých dětí neumí při čištění zubů svá ústa následně vypláchnout a zbytek pasty vyplivnout. Nadměrné polykání pasty a tím pádem i přehnaný přísun fluoru, může poškozovat dětské zoubky zrovna tak, jako když si je děti čistí nedostatečně. Vyhnout byste se měli také nakupování aromatizovaných a barvených druhů. Je sice lákavé, že pasta hezky voní, dítěti chutná a pěkně vypadá, jenže kromě toho, že obsahuje mnoho pěnidel a konzervantů, navíc zbytečně zatěžujeme dětská tělíčka barvivy a chemickým aromatem. Ty nejvhodnější hygienické pomůcky vašemu dítěti však doporučí jeho lékař, kterého byste s dítětem měli navštívit hned po prořezání prvních zoubků.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat