Nechcete mít doma tlouštíka? Pak naučte děti, že zdravé může být i dobré

Pro zdravé a vyvážené stravování dětí platí podobné zásady jako v případě dospělých. V dětském jídelníčku je nutné se vyvarovat obzvlášť potravin obsahujících rafinovaný bílý cukr, ztužených rostlinných tuků, polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem aditiv, barviv a prodlouženou trvanlivostí. Není vhodné nadměrné používání bílé mouky obsahující oproti celozrnné jen minimum živin, ani kravské mléko, které je velmi těžko stravitelné.

Naopak vhodnými surovinami pro přípravu dětských jídel jsou: zelenina a ovoce, z tuků olivový olej, oříšky a semínka, celozrnná rýže, jáhly, pohanka, celozrnný kuskus nebo ovesné vločky, pečivo (nejlépe celozrnný kváskový chleba bez přídavků kypřidel a ochucovadel), luštěniny, mléčné výrobky jako jsou kysané neslazené mléčné produkty, kozí produkty, žervé, ricotta apod., vejce v bio kvalitě. Maso stačí dětem 12x týdně (bio kuřecí, krůtí, králičí, rybí).

Dobroty s obsahem cukru a bílé mouky přispívají u dětí nejen k nadváze ale i hyperaktivitě a problémům se soustředěním. Tukové buňky se tvoří do 3 let, potom v organismu přetrvávají, takže obézní děti snadno přibývají na váze i v dospělosti. Jenže u dětí racionální motivace zpravidla selhává, zkrátka chtějí jíst, co jim chutná. Jak je tedy naučit, že zdravé může být i dobré? „Dítě je součástí stravování celé rodiny, nejlepší je, když dospělí jdou příkladem a společně omezí solení, smažení, zvýší přísun celozrnných obilnin a zeleniny. Je třeba dětem trpělivě vysvětlovat, proč jíst zdravě – například, že jim bude chybět síla na sport, budou zase nemocné, doma, bez kamarádů a podobně. Ale určitě nevyhrožovat ani neuplácet sladkostmi když sníš papriku, dám ti čokoládu, nenutit děti za každou cenu dojídat. Prostě nevytvářet okolo jídla negativní emoce,“ radí zkušená výživová poradkyně Monika Divišová z centra zdravého hubnutí Wellnessia a pokračuje: „Podstatně lepší motivací je zapojit děti do přípravy jídel a nové potraviny jim nabízet s nápadem – polévku podávat v talíři s obrázkem na dně, ze zeleniny na talíři vytvořit obličej, sýr cottage smíchat s tvarohem v poměru 2:1, přidat bylinky a lehce nabírat zeleninovými „prsty“ z mrkve a kedlubny.“

Důležité je hlídat, aby děti přes den nezapomínaly pít, od 3 let cca 1,5–2 litry, nejlépe neslazených nápojů (pokud už sladit, tak jablečným 100% džusem). Také pro děti platí zásada, že snídaně je základ a jíst se má pravidelně, 5x – 6x denně. „Velmi často se nám klienti svěřují, že díky změně v jejich osobním jídelníčku začali hubnout i jejich děti. Neučíme totiž klienty držet dietu, ale pomáháme jim postupně měnit celý životní styl zdravějším směrem. Do něj patří i stravování celé rodiny. Proto pokud chcete udělat něco pro zdraví svých dětí, podívejte se co máte v lednici a na svém talíři,“ říká Monika Divišová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat