4 tipy, jak správně vybrat i nosit školní aktovku

Se začátkem školního roku mnozí rodiče opět řeší otázku, jak vybrat správnou tašku dětem do školy. Při výběru buďte obezřetní a vedle vzhledu se zajímejte především o zdravotní parametry, bezpečnostní prvky a celkovou funkčnost aktovky nebo baťohu. A samozřejmě dbejte i na to, aby vaše dítě nosilo školní brašnu správným způsobem.

Vybírejte brašnu s nadčasovými obrázky

„Pokud kupujete dítěti aktovku na delší dobu než je jedna sezona, je dobré vybrat takový model, na kterém není aktuální dětský pohádkový idol. Ideální jsou nadčasové obrázky - zvířátka nebo nestárnoucí motiv Mickey Mouse, který je populární již mnoho dekád. Starší děti ocení spíše barevné kombinace než obrázky pohádkových hrdinů,“ říká Michaela Svobodová z prodejny Pompo.

Zvolte aktovku s bezpečnostními prvky

Jestliže vybíráte tašku pro děti na prvním stupni, měla by vedle atraktivního vzhledu současně splňovat všechny bezpečnostní prvky. „Nesmí chybět zejména reflexní značky odrážející světla aut. Kupujte takovou aktovku, která má i reflexní lemování po svém obvodu i na popruzích. Velice účelné jsou také blikačky a fluorescenční pláštěnky a obecně jakékoli reflexní prvky, které zvýší viditelnosti dítěte za zhoršených meteorologických podmínek,“ upozorňuje Michaela Svobodová.

Hlídejte váhu školní brašny

Kromě atraktivního designu je důležité, aby taška měla anatomicky tvarovaná záda. Přispěje to k lepšímu držení těla. Aktovka by současně měla mít co nejmenší váhu. „Pro děti na prvním stupni by její hmotnost neměla přesáhnout 10 % jejich tělesné váhy. Těžší předměty, jako jsou knihy, se dávají vždy do kapsičky, která je co nejblíže k zádům. Takto bude váha knih více přenášená na tělo a páteři se alespoň trochu uleví. Dbejte na to, aby si vaše dítě bralo do tašky pouze ty nejnutnější věci, protože děti mají brašnu po celý den, stále ji někam přenášejí, a je tedy důležité, aby vážila co nejméně,“ doporučuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Dbejte na správné nošení aktovky

Obecně platí, že pro nejmenší školou povinné děti se hodí spíše aktovka. Má pevnější konstrukci, je přehlednější pro ukládání věcí a drží tvar. Batohy jsou vhodnější pro starší školáky. „Tašku i baťoh bychom měli správně nosit nasazené na obě ramena. Nošení brašny na jednom rameni je oblíbený módní nešvar řady školáků, který však přispívá k horšímu držení těla i zátěži zádových svalů,“ uzavírá priomářka Michaela Tomanová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat