Erotické filmy ovlivňují vaše dítě! Dovolíte to?

Novodobá domácnost: televize v pokoji dítěte. Máte přehled o tom, na co se dívá? Studie dokazuje, že dospívající podléhají sdělení filmů plných sexu a násilí! Patříte i vy mezi rodiče, kteří podporují špatná rozhodnutí svých dětí?

Mnozí rodiče mají obavy o své děti, které se dívají na hollywoodské filmy plné sexu a násilí. Výzkum, který byl zveřejněn v Psychological Science, tyto obavy potvrzuje. Obsah filmových snímků ovlivňuje sexuální rozhodnutí dospívajících. Jak se na to přišlo?

Televize jako špatný rádce

Výzkumníci sledovali sexuální obsah některých populárních filmů, zajímali se o to, zda je dospívající studenti viděli, a o šest let později stejné náctileté vyzpovídali znovu. Nálezy byly znepokojující. Ti studenti, kteří viděli ony vybrané sexuálně nabité filmy, ztratili své panenství dříve, měli víc sexuálních partnerů a častěji provozovali nechráněný sex. Ostatní, jež se o filmy podobného typu nezajímali, měli méně negativních sexuálních zážitků. Hollywood tedy zásadně ovlivňuje chování dospívajících!

„Naznačuje to, že teenageři zoufale potřebují hranice, pokyny a navigaci, pokud jde o matoucí svět sexu,“ nechala se k tématu slyšet sexuoložka Laura Berman z Chicaga, která uvádí, že sexuální obsah filmů zvyšuje zájem náctiletých o sex, což je sice přirozenou součástí dospívání, ovšem právě inspirace z filmů nejsou dobrým příkladem. Takže, co jako rodič můžete pro svoje dítko a jeho budoucnost udělat? Odbornice radí následující:

Ujistěte se, že vaše dospívající dítko sleduje filmy, které jsou vhodné pro jeho věk.  Dopředu si přečtěte recenze snímků a nespoléhejte se pouze na televizi, na internetu číhá nebezpečí ještě větší. 
 
Diskutujte o tom, co vaše děti viděly.
Pokud zjistíte, že vaše dítě nebo někdo z jeho okolí vidělo neslušný film, berte to jako příležitost k rozhovoru. Řekněte něco jako: „Všichni mluví o tom novém filmu, ve kterém se objevují scény pro dospělé. Myslíš, že je vhodný pro někoho ve tvém věku? Neříkal o tom někdo něco ve škole?“ Bojíte se rozpaků? „Jistě, dítě si bude připadat nepříjemně, ale až pochopí, že se jedná o otevřenou diskuzi a nemůže se tak dostat do problémů, snáze vyjádří svoje myšlenky nebo otázky,“ radí sexuoložka.

Zmiňte se o tom, že filmy nejsou skutečný život. Možná si myslíte, že teenageři vědí, co je realita a co fikce, ale skutečnost je taková, že i dospělí mohou fantazírovat o románku z Hollywoodu. „Lidé zapomínají, že sex není vždy dokonalý a bez následků, proto rozhovorů o tom, jak nerealisticky filmy zobrazují sex, není nikdy dost,“ upozorňuje Berman s tím, že první milování by mělo být smysluplné, ne zážitkem, který vzniká v důsledku tlaku vrstevníků.

Použijte příklad - tuto studii. Poznamenejte něco jako: „Studie jako je tato, je velmi užitečná, protože připomíná dětem, že mají dělat svá vlastní rozhodnutí, pokud jde o jejich osobní hodnoty. Nikdo by nikoho neměl tlačit do sexu dříve, než je jeho partner připraven. A je jedno, jestli se tohle odehrává ve filmu nebo v životě.“

Povzbuďte dospívající. Rodič by měl dát dítěti najevo, že se nebojí otázek a odpovědí, proto připomeňte svým náctiletým, že je kdykoli vyslechnete. Nebo je odkažte na důvěryhodného poradce, pokud mají pocit, že nemohou mluvit s vámi. Je to jedna z možností, jak podpořit správné kroky svých dětí v této problematice.

A co vy, necháváte svoje děti vysedávat u televize? A mluvíte s nimi o sexu?

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat