Typ pleti odhalí jednoduchý test. Nepotřebujete víc než 10 minut

Všude se píše, že by člověk měl používat kosmetické produkty odpovídající jeho typu pleti. Jenže jakou pleť vlastně máte? Ačkoli nejlépe a nejpřesněji na tuto otázku odpoví odborníci, i vy si můžete v klidu domova udělat jednoduchý test, který odhalí, jak na tom vaše pokožka vlastně je.

Dalo by se říci, že rozlišujme 4 základní typy pleti. Normální, suchou, mastnou a smíšenou. Ačkoli každý z nich se navenek často specificky projevuje (například suchá pokožka se občas loupe, mastná mívá sklon k akné), není to tak vždy. A tak není od věci podívat se své pokožce na zoubek.

Když pomohou kapesníčky

K otestování své pleti nepotřebujete vlastně nic jiného než chvíli času a obyčejný papírový kapesníček. ten rozstřihněte na čtyři díly a ty připravte je k použití.

Odlíčenou pleť opláchněte vlažnou vodou, jemně osušte ručníkem a pak asi 10 až 15 minut vyčkejte.

Po uplynutí této doby vezměte ony čtyři kousky papírového kapesníku a přitiskněte je na obličej v těchto partiích – čelo, nos, brada a jedna z tváří. Každý z typů pleti zareaguje jinak. Jak?

Normální pleť

Kousky ubrousku či kapesníčku se sice na pokožce na chvilku přichytí, ale po několik vteřinách prostě odpadnou. V takovém případě máte pleť normální, tedy prakticky bezproblémovou. Pokud jí dopřejete standardní péči (tedy pravidelné čištění a hydrataci), měla by být zdravá a spokojená.

Suchá pleť

Pokud nejdou kapesníčky na váš obličej ani za nic „umístit“ a prakticky ihned odpadávají, máte pravděpodobně suchou pleť. Taková pokožka už si zaslouží specializovanou péči v podobě výživných krémů či sér určených právě pro tento typ pleti. Určitě na ni nepoužívejte přípravky, které by ji odmašťovaly nebo podráždily!

Mastná pleť

Přitiskli jste na obličej kousky kapesníčku a vypadá to, že by tam klidně zůstaly i několik hodin? Pak nejspíš patříte k lidem, které příroda obdařila mastnou pletí. Ostatně po sejmutí ubrousků můžete na některých místech na papíru pozorovat mastné mapy. V takovém případě pečujte o pleť opravdu pečlivě a vybírejte si kvalitní a speciální přípravky. Ačkoli nikdo není z mastné pleti nadšený, jednu dobrou zprávu pro vás máme – tento typ pokožky je nejméně náchylný k předčasným vráskám!

Smíšená pleť

Zatímco na nose, čele a bradě papírky zůstaly, na tvářích se prostě nechytly? Pak se smiřte s tím, že máte smíšenou pleť. A ta je na péči asi nejnáročnější. Nejenže má v některých partiích sklony k maštění, ale v jiných částech obličeje dokáže potrápit zvýšenou citlivostí i vysušováním. Na spoustu přípravků reaguje podrážděním, z rovnováhy ji vyvede cokoli. Raději příliš neexperimentujte a používejte kosmetiku přímo určenou vašemu typu pleti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat