Liposukce pomůže pouze v nějakých případech

Jde o jeden z nejoblíbenějších zákroků v rámci estetické medicíny. Pozitiva zákroku nejsou jen estetická. Odsátí tuku sice není lékem na nadváhu, ale léčit s ní lze lipedém nebo chronický lymfedém.

Zpátky do minulosti

Liposukce je poměrně mladým zákrokem, první odstraňování tuku se začalo provádět zhruba v 70. letech minulého století. Prvotní snahy s sebou nesly jizvy a neuspokojivý výsledek. Až v 90. letech se ve Francii začala přebytečná tuková tkáň odsávat pomocí kanyl. V současné době zvládnou špičkoví plastičtí chirurgové odsát zhruba 4 litry přebytečného tuku při jedné operaci, pokud má pacient potřebné zásoby.

Oblast vhodnou k liposukci vymezuje kožní test na šířku podkožní tukové tkáně. Tento test probíhá před samotným zákrokem a je jím určena šířka kůže a tukové tkáně stisknutím mezi palcem a ukazováčkem. V případě, že se tímto způsobem uchopí více než 1 cm tkáně, má liposukce smysl a bude prospěšná.

Zrádná tuková tkáň

Tuková tkáň patří mezi nejměkčí v našem těle. Je tvořena buňkami, které jako jediné v těle nemají jádro a nemohou se množit buněčným dělením. Jejich množství a rozložení v podkoží je od narození definitivní a je dáno dědičně. S přibývající hmotností se pouze roztahují a nabývají na objemu. Hlavní chyba, kterou dělají lidé, kteří chtějí zformovat postavu a shodit přebytečná kila, je extrémní dieta – velký kalorický deficit, který nezvládnou dlouhodobě udržovat. Během diety dochází k poklesu bazálního metabolismu, a to se pak po návratu k normálnímu kalorickému příjmu projeví v podobě zvětšování tukových zásob.

Vhodná příprava před zákrokem

Skoro polovina klientů za mnou přijde s tím, že chtějí nejdříve odsát tuk a poté začnou se změnou životosprávy. Neříkám, že to nelze, ale je ideální, pokud si klient nejdříve nastaví jídelníček, zapojí optimální fyzickou aktivitu a až poté dorazí. Jde pak lépe definovat svaly a celkové kontura postavy, klient je ve větší fyzické i psychické pohodě a výsledek je ještě lepší, než si dokázali vůbec představit,” uvádí Lucie Kalinová, vedoucí lékařka pražské kliniky Brandeis Clinic. Důležitou roli hraje i konzultace. „Ošetřující lékař musí znát celkovou anamnézu pacienta, aby mohl přesně určit, kolik tukových tkání bude možné odsát. Před liposukcí je důležité, aby pacient aspoň 5 měsíců neprodělal velké hmotnostní skoky. Tělo musí být na zákrok připraveno,“ pokračuje doktorka Kalinová.

Vliv na celkové zdraví

Liposukce je vedle kosmetických důvodů vhodná i k ošetření lipomů (nezhoubné novotvary v tukové tkání), angiolipomů či chronických lymfedémů a je možné ji provést kdekoli na těle. Nejčastěji pacienti ale volí oblasti břicha, boků, nohou a paží. Další v žebříčku jsou “madla lásky”, oblast nad a kolem kolen a stále častěji řeší podbradek. Úplné odstranění tukové vrstvy ale není pro organismus žádoucí. Vždy musí aspoň část zůstat, jinak se tvoří kožní nepravidelnosti a jizvení. Laserová liposukce předchází vzniku nerovností a je možné ji s klasickou zkombinovat. „Trendem dnešní doby jsou kombinované zákroky, takže nejenže provádíme klasickou tumescentní liposukci zároveň s laserovou, můžeme v rámci jedné operace upravit i více oblastí. Oblíbená je plastická operace břicha nebo zvětšení či modelace prsou v kombinaci s liposukcí,“ uzavírá doktorka Kalinová.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat