Kosmetika se zlatem? Ruce od ní pryč! Způsobuje vrásky a zrychluje stárnutí

Zlato je netečný kov a podle vědců bylo dosud považováno za zdraví naprosto neškodný prvek. Jenže neplatí to v případě nanočástic, které mohou pronikat do buněk. Výzkumy z New Yorku totiž odhalují, že kosmetické přípravky obsahující zlaté nanočástice – zvláště líčidla a krémy pro ženy – urychlují stárnutí a způsobují vrásky.

Zlatá kosmetika má přitom dodat ženské tváři punc exkluzivity a honosnosti. Zřejmě má ale zhoubné účinky na buňky a tkáně.

Účinky nanočástic zlata na různé druhy buněk testovala profesorka Tatsiana Mironavová ze Stony Brook University v New Yorku. Do buněk podkožního tuku, které slouží jako rezervoár živin a obal některých orgánů, pronikaly nanočástice velmi rychle a také se v nich rychle kumulovaly. Jenže nedocházelo k žádnému přirozenému odstraňování částeček zlata. Přitom nanočástice zlata negativně ovlivnily pohyb buněk, jejich dělení a koncentraci kolagenu v nich.

„Omezení způsobená nanočásticemi zlata mohou vyústit v systémové změny v těle. Ačkoli zlato bylo považováno za netečný kov a v podstatě zdraví zcela neškodný, předpokládalo se, že i nanočástice budou bezpečné. Začínáme ale hromadit důkazy hovořící o opaku,“ tvrdí profesorka Mironavová.

Podle výzkumu ze Stony Brook University nanočástice zlata omezují také syntézu a funkčnost adiponektinu, bílkovinného hormonu, který pomáhá řídit hladinu cukru v krvi a odbourávání mastných kyselin.

„Dobrou zprávou je, že když jsou nanočástice z buňky odstraněny, pak se obnovují normální funkce,“ tvrdí profesorka Mironavová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat