Pracovní porady jsou úplně k ničemu. Tvoří je manažeři tápající ve své roli

27.11.2019 | Finance

Švédští vědci tvrdí, že pracovní mítinky jsou ztráta času, která nijak nezvyšuje efektivitu práce. Naopak. Rozbourávají pracovní den zaměstnanců a mají nulový efekt na výsledek jejich práce. Porady si přitom vymýšlejí nadbyteční manažeři tápající ve své pracovní pozici. Jediný pozitivní přínos pracovních schůzek lze spatřovat v jeho psychoterapeutickém účinku. Na mítinku se můžou zaměstnanci vypovídat a zbavit své frustrace.

Přebytečné mažerské pozice...

Podle vědců z Malmö může za nárůst počtu mítinků během pracovního dne především nárůst počtu manažerských a strategických pozic v zaměstnání. Obojí se zdá ale zbytečné a nahodnocené. Tedy manažerů a mítinků je potřeba mnohem méně, než si vedení společností většinou myslí.

„Manažeři jsou si vlastně nejistí svými pozicemi, proto organizují více mítinků, aby to vypadalo, že něco dělají a něčeho dosáhli,“ říká poměrně tvrdě profesor Patrik Hall z Malmö v rozhovoru pro BBC.

Mnoho povyku pro nic

„Lidé na mítinku nedělají nic konkrétního. Lidé ale rádi mluví a pomáhá jim to najít svou roli. Když máte schůzky s kolegy na stejné pracovní úrovni, profesně vzato, můžete probrat různé problémy, které vás trápí. Mítink slouží jako možnost si postěžovat a seznámit se svými problémy kolegy. Má tedy funkci psychoterapeutickou,“ míní profesor Hall.

Spoušteč flustrace

Ale ne vždy se frustrace zmírní. Když se cítí být zaměstnanec nedoceněný a nechápe jasně svou pozici, pak časté pracovní porady naopak frustraci zvyšují.

„Lidé se často cítí být odstrkováni na okraj. Mají pocit, že nemají žádný vliv nebo postavení. V těchto případech mají pocit, že mítink nic nezmění, ale vlastně u nich vyvolá ještě větší frustraci,“ vysvětluje profesor Hall.

Pracovními mítinky se dlouhodobě zabývá a své vědecké poznatky zpracoval v knize.

„Někteří lidé považují mítinky za frustrující. Proč tam sedíme? Ptají se. Mítinky jednoho oddělení jsou příkladem toho, kdy jsou schůzky naprosto zbytečné. Takový mítink má jediný účel, připomenout zaměstnancům, že náleží k jedné organizaci,“ míní profesor Hall.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat