Pracovat v zimě stejně dlouho jako v létě je zhoubné nejen pro psychiku

18.12.2019 | Finance

Nikdy v minulosti lidé nepracovali tak dlouho během zimních měsíců jako v posledních sto letech. Moderní osvětlení a ekonomické zájmy nutí pracující dřít stejně intenzivně v prosinci a lednu jako v květnu či červnu. Přitom tělo silně reaguje na změnu rytmů planety Země a střídání ročních období. Dlouhé noci a nízké teploty vyžadují odpočinek a minimum pracovní zátěže. Co všechno vám hrozí?

Zimní deprese

Právě nesoulad mezi biologickými potřebami člověka a tím, k čemu jsou lidé nuceni systémem, vede k rozvoji řady onemocnění a epidemii tzv. „zimní deprese“. Tak se označuje sezonní emoční porucha, kdy lidé nemají sílu a motivaci cokoli dělat, mají depresivní náladu, nemají energii sportovat či chuť na sex. A nejraději by spali.

Profesor psychologie Greg Murray ze Swinburne University v Austrálii tvrdí, že je to naprosto přirozené. Tedy že jsme mátožní a bez života, protože bychom v zimě měli pracovat minimálně a odpočívat maximálně. Jak tomu bylo po miliony let do devatenáctého století, kdy se situace ve společnosti výrazně začala měnit kvůli průmyslové revoluci a elektřině.

Vnitřní hodiny

„Když vám biologické hodiny vašeho těla říkají, že chce vstávat až v devět dopoledne, pak je to proto, že je dlouhá zimní noc, ale pokud musíme vstávat v sedm a dříve, pak přicházíme o velkou část hlubokého spánku,“ míní profesor Murray ve vyjádření pro Wired.

Člověk, který žije v souladu s tělesnými hodinami, je zdravý a psychicky dobře naladěný. Ten, který ale tlačí své tělo proti biologickým rytmům, je nejen depresivní a unavený, ale častěji obézní, má diabetes, choroby srdce a cév či rakovinu. A především také klesá jeho produktivita v zaměstnání.

„Šéfové by měli říct, je mi jedno, kdy přijdeš do práce, přijdi, až budeš vyspaný tak, jak potřebuje tvoje tělo, protože oba na tom vyděláme. Tak si můžete dopřát maximální výkonnost. Budete se do práce víc těšit, protože budete mít dobrý pocit z odvedené práce. A dny nevolnosti alias sick days budou omezeny na minimum,“ míní přední německý chronobiolog profesor Till Roenneberg z Mnichova.

A jak zahnat „zimní depku"?

Neměňte své plány

Máte jít na dávno domluvenou akci s přáteli, jenže se na to vůbec necítíte. Láká vás vidina samoty a teplé deky? Na to pozor! Odbornice přes duševní zdraví varuje, že jakmile se začnete vyhýbat sociálním kontaktům, budete na tom ještě hůř. Samozřejmě není nutné „vymetat“ večírky každý den, ale pamatujte, že posedávat doma po tmě nesvědčí nikomu. Nedopusťte, aby vám momentální nálada určovala harmonogram!

Hlídejte si jídelníček

Teď je o něco těžší stravovat se zdravě. Čerstvému ovoci a zelenině dávno odzvonilo, chutě na kalorická jídla jsou větší a větší a odolávat jim je tak těžké.

V chladném počasí lidé jedí hodně potravin bohatých na sacharidy. Jenže právě tohle způsobuje depresivní nálady. Tučná jídla sice hodnotí mozek jako velmi lákavá, tělo se po nich ale ocitá v jakési letargii,“ vysvětluje psycholožka Dawn Lafrance a dodává, že vyvážená strava nezpůsobuje nadváhu, což je mimochodem jeden z hlavních důvodů deprese.

Pravidelně sportujte

Ano, cvičení je nejlepším lékem na zimní „depku“. I krátká svižná chůze dokáže zatočit s chmury! Marně hledáte motivaci? Určitě si nedávejte hubnutí za hlavní cíl a důvod, proč nazout tenisky. Závěry posledního amerického výzkumu totiž prokázaly, že zlepšení pohledu na život je daleko větší „táhlo“ než vidina shozených kil. Co z toho plyne? Figuru vem čert, hýbejte se pro radost!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat