Finance mají přímý vliv na zdraví

Když je člověk má, cítí se nepřemožitelně. Pokud mu chybí, přichází stres a někdy i hluboké deprese. Ano, řeč je o penězích! Jak se jimi nenechat ovládat?

Přiznejme si upřímně, že většině lidí hovory o penězích kazí náladu. A vůbec v dnešní těžké době! Ceny pohonných hmot, energií, potravin i léků raketově rostou, což pochopitelně není důvod k radosti ani kdovíjakému veselí. Jak moc se nejistota s tím spojená podepisuje na našem zdraví?

Když je do kapsy hodně hluboko

Jakékoli obavy týkající se zajištěnosti i udržení dosavadní životní úrovně vedou nejen ke stresu, ale i k úzkosti a depresím. Potvrzuje to třeba studie zveřejněná v magazínu European Journal of Public Health (1), ze které vyplývá, že dospělí, kteří jsou zadlužení, mají třikrát větší pravděpodobnost duševních problémů. A možná nejen těch, protože finanční pochybnosti se běžně dávají i do souvislosti s migrénami, nespavostí, arteriální hypertenzí, zažívacími obtížemi a dokonce i chronickými záněty. Zasahují však i do partnerských vztahů, neboť podle americké společnosti Ramsey Solutions, která se zabývá investičními fondy, patří na seznam častých příčin rozvodů. No dobře, ale jak z téhle šlamastyky ven?

Chce to jiný úhel

Peníze opravdu mohou posilovat, ovšem jenom tehdy, když jsou pod kontrolou (2). Pak se dá zapracovat na vlastních cílech i přáních. I tak bychom ale měli přehodnotit své myšleny, které se jich týkají. Skutečné bohatství není o tom, kolik peněz máte. Hodnoty zahrnují fyzické zdraví, lásku, přátele, spojení s rodinou a svobodu. Když vím, že mohu dělat věci, které chci, jako je třeba tanec či procházka po pláži, cítím se opravdu bohatá. Souhlasíte? Asi by neškodilo vidět to stejnýma očima. A proč je důležité nenechat se vlákat do pasti?

Kup teď, zaplať později? To je špatně

Zboží, které si odnesete domů, můžete zaplatit až za několik dní. Něco takového je poměrně běžné, ale zdaleka ne fér. Zbavte se těchto schémat. Je to jen chytrý marketing, který nás ujišťuje, že si snadno můžeme pořídit i to, na co nemáme prostředky. Ve skutečnosti právě tohle způsobuje na bankovních účtech opravdovou spoušť. Pokud se potýkáte s dluhy a stresem, vyhledejte pomoc finančního poradce. Existují i bezplatné telefonní linky. I to, že si s někým o své situaci popovídáte, vás může uklidnit, což příznivě ovlivní i vaše zdraví (2).

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/eurpub/article/23/1/108/464719, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat