Přemýšlíte o odchodu z práce? Možná je právě teď nejlepší čas na změnu!

04.05.2015 | Finance

Máte pocit, že vás zaměstnání už nenaplňuje, do práce se netěšíte a vše se proměnilo v nezáživnou rutinu? Možná je čas na změnu. Jak dlouho je dobré zůstat v práci na jednom místě? A jak má člověk vlastně poznat, že je čas odejít?

Ještě naši rodiče zůstávali v práci mnohá desetiletí. Výjimkou nebyli ani ti, kteří na jedno místo nastoupili po škole a ze stejného odcházeli do důchodu. Lidé, kteří často měnili zaměstnání, neměli dobrou pověst. Dnes se naopak cení rozmanitost zkušeností a jejich co nejširší „záběr“.

Magická trojka

Jen málokdo si dovede představit, že bude pracovat ve stejné kanceláři 15 let. Podle odborníků je ideální doba, po kterou je smysluplné zůstat na jednom místě, 3 roky.

První rok se dokonale seznámíte s firmou, získáte poznatky, druhý rok je již můžete uplatnit v praxi a teprve ten třetí jste pro firmu přínosem.
O změně zaměstnání byste neměli uvažovat pouze v případě, že jste nespokojeni. Není dobré se nechat ukolébat zdánlivým klidem a pohodou. Na takovém místě sice člověk může vydržet několik let, ale rozhodně nejde o žádný pracovní a osobnostní růst.

Mimochodem, ne vždy je potřeba odcházet z firmy, někdy se stačí jen porozhlédnout po nějaké nové pozici nebo přijmout víc kompetencí a zodpovědnosti.

Už je čas skončit?

Někdy se stane, že nastoupíte namísto s určitými představami a sliby… ale realita je poněkud odlišná. Pokud jste si jistí, že ve firmě neuplatníte své vzdělání, schopnosti a dovednosti, nemá cenu v ní setrvávat.

Ne vždy ale musí být důvodem pro změnu nespokojenost na vaší straně. Pokud firma plánuje propouštět nebo výraznější reorganizaci, zvažte, zda si nezačít hledat něco hned.

Zvláště na místech s vysokou nezaměstnaností je hromadné propouštění problém. Někdy je lepší odejít dříve. Nikdy však v takovém případě neodcházejte, pokud nemáte nové místo. To pak raději počkejte, jestli nebudete jedním z těch zaměstnanců, které si firma nechá.

Pokud jste se stali obětí mobbingu a vedení se postavilo na stranu nadřízeného, není proč odchod odkládat. Takoví lidé si na vás jen hojí své osobní frustrace a nízké sebevědomí a rozhodně s tím jen tak nepřestanou. Na takovém místě byste jen ztráceli čas a duševní pohodu.

Pozor ale na neuvážená a překotná rozhodnutí. Odchodem se rozhodně neřeší neshody s kolegyní, výtka nadřízeného, osobní problémy. Pokud se podíváte do svého profesního životopisu a seznam zaměstnavatelů by vydal na román, není čas opět změnit místo, ale zajít k odborníkovi, který vám pomůže zjistit, proč některé životní situace řešíte změnou práce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat