Jak dlouho trvá orgasmus? A který prožíváte vy?

Myslíte si, že prožíváte orgasmus jinak než mnoho dalších žen? Nebo jsou vážně všechny stejné? A jak se vlastně vyvrcholení pozná?

Každý orgasmus je vlastně unikát, i když se podstatou neliší od toho, který prožívá kamarádka Petra, Andrea nebo Monika. Zkrátka, ačkoliv jsou projevy různé, je to všechno na „stejné brdo“, jak se říká. Žena prožívá v průběhu vyvrcholení obvykle tři až patnáct mimovolních svalových stahů dolní třetiny pochvy a konečníku v intervalech 0,8 sekundy, které trvají asi 3 až 15 sekund. „Někdy se rozlišuje krátký a dlouhý orgasmus. První trvá 8 až 15 sekund a žena zaznamená okolo 11 kontrakcí, při dlouhém registruje v průběhu 50 sekund přibližně 35 nepravidelných stahů,“ analyzuje sexuolog Zlatko Pastor.

Co je to multiorgasmus?

Aby se to „nepletlo“, je ještě rozdíl mezi vícečetným orgasmem (tzv. multiorgasmem) a opakovaným orgasmem. V prvním případě dochází k sérii vyvrcholení, přičemž vzrušení neklesá pod úroveň plató, takže žena nezaznamenává výraznější pokles svého „nažhavení“. Může se jednat o přívalové vlny. „Když první orgasmus mírně opadne, už mám náběh na další. Stačí se mě jenom dotknout a druhá, třetí, čtvrtá vlna slasti přichází,“ zní vyznání čtenářky Mariky.

Když přichází jeden za druhým…

Opakovaný, sekvenční orgasmus není nic víc než počítání. První óčko, pauza, druhé óčko, pauza, popřípadě třetí óčko, pauza…. A tak dále. Funguje to tak, že po každém vrcholu vzrušení opadne na počáteční hodnoty a při znovuvydráždění se celý proces vyvrcholení opakuje, jako by předchozí orgasmus nebyl. „Tímhle způsobem jsem schopná prožít několik orgasmů najednou. Můj a partnerův osobní rekord při orálním sexu je třináct kousků. Pak už nemůžu. Klín mám přecitlivělý až do bolesti a hlavně jdou na mě mrákoty. Jsem hrozně zesláblá, že sotva dojdu na záchod,“ otevřeně přiznává Pavlína.

Co žena, to jiná cesta na vrchol blaha

To, co popisuje, patří k nejčastějším způsobům vyvrcholení u žen – stimulace klitorisu neboli klitoridální orgasmus. Vyprovokování óčka stimulací pochvy patří až na druhé místo. Jedná se o vaginální orgasmus, kterého je schopna jen asi třetina všech žen. I proto platí, že co milenka, to jiné požadavky a „výsledky“. To, co platilo na Karolínu, Marta může odmítat… Té první to jde v pochvě prsty, druhá dospěje do cíle pouze drážděním klitorisu jazykem. Pakliže to jde pouze a jen jedním způsobem, je mužům doporučováno, aby toto potěšení svým partnerkám na čas odepřeli. Když ony uvidí, že nedostanou to, co chtějí a milenec je nepřivede na hranici vyvrcholení obvyklým způsobem, začnou se víc soustředit na zadní vrátka a vnímat i jiný druh stimulace, domnívají se sexuologové. (Čtěte také: Kdy máme největší chuť na sex?)

Co je to vlastně ten orgasmus?

A jak že se ten orgasmus vlastně pozná? Tep se zrychlí, dech jakbysmet, stoupne tlak, zvýší se svalové napětí, dojde ke křečovitým stahům těla, některým ženám výrazně ztuhnou bradavky a objeví se červené skvrny na hrudi. Ovšem jelikož je každá milenka jiná, jak jsme si již řekli, nemusí se nic z toho stát zlatým pravidlem. Pak je jednodušší muže oklamat a vyvrcholení předstírat, protože i muži vědí, že variabilita orgasmu nezná mezí, a projevy jsou různé! Každopádně pánové nejsou sobci (aspoň většina z nich), vidět ho chtějí, prožívat s partnerkou také. Ale když se nedaří, snahu neztrácejí. Vždyť i bez orgasmu se dá přece žít!
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat