Promiskuitní sex rychle šíří vir HPV

24.01.2023 | Sex a vztahy

Lidé mající za život sex s deseti partnery onemocní kvůli HPV rakovinou dvakrát častěji. Některé kmeny tohoto viru jsou přitom silně karcinogenní. Ženy mající za život sex s deseti různými muži se mnohem častěji infikují těmito kmeny, takže mají až dvakrát častěji rakovinu než ženy, které zůstanou věrné jednomu muži. U mužů je riziko také výrazně vyšší, ačkoli nižší než u žen.

Tichý nepřítel

HPV je nejčastější pohlavně přenášenou infekcí. Je to totiž silně nakažlivý vir. Ne každý kmen HPV je karcinogenní, ale minimálně dvě desítky kmenů mají silně karcinogenní účinky. U většiny nakažených se však neprojevují žádné symptomy, takže virus šíří dále mezi další pohlavní partnery (1).

HPV je také původcem bradavic na rukou a chodidlech, jsou to však jiné typy nepřenášené pohlavně. Některé pohlavně přenášené typy vytvářejí genitální či anální bradavice (kondylomata). Ze stovky známých kmenů HPV asi čtyřicítka postihuje genitálie, asi dvacet z nich má karcinogenní vliv (1).

Promiskuita zvyšuje riziko nákazy

Ženy jsou totiž o něco náchylnější k rakovině vyvolané HPV, ale i u mužů souvisí promiskuita s častějším výskytem rakoviny. Pánové mající za život deset sexuálních partnerek onemocní rakovinou o devětašedesát procent častěji než muži mající za život jedinou partnerku. HPV přitom způsobuje především rakovinu děložního čípku, prostaty a úst. Tedy v místech, kam se kvůli sexuálním praktikám infekce dostává (2).

Vztah mezi počtem sexuálních partnerů a vyšším rizikem rozvoje zhoubného nádoru zůstává stejný, i když se do analýzy započtou další rizikové faktory jako kouření, konzumace alkoholu, typ stravy, fyzická aktivita, výše vzdělání a socioekonomické postavení (2).

Kondom to nezachrání

Ačkoli HPV virus patří mezi sexuálně přenosné patogeny, můžete se jím nakazit i při sexu bez samotného pohlavního styku, stačí kožní kontakt v okolí pohlavních orgánů. Právě proto mnozí odborníci dlouho pochybovali, že by kondom mohl ženy před rakovinou děložního čípku ochránit. Avšak i když je možné namítat, že prezervativ neposkytuje dokonalou ochranu, je třeba uznat, že do značné míry pomáhá (1).

Tým vědců z Washingtonské univerzity ve své studii (3) prokázal, že ženy, jejichž partneři při sexu používali pravidelně a správným způsobem kondom, měli riziko vzniku rakoviny děložního čípku nižší o 70 %.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448132/, (2) www.koreascience.or.kr/article/JAKO201528551640873.page, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9014598/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat