Sex z nás dělá milejší lidi

Sex dokáže i z toho největšího škarohlída udělat extrémně milé stvoření se silnými sociálními dovednostmi. Jak to dělá? Zeptejme se hormonu oxytocinu, který si báječně notuje s endorfiny.

Sex je vzrušující, příjemný, zdravý a v určitých případech i léčivý. Ostatně, i odborníci skálopevně věří tomu, že sexuálně aktivní lidé mají oproti těm zdrženlivým výrazně nižší riziko srdečního infarktu, proto se mohou dožít delšího věku. A jak je možné, že jsou také milejší, čehož si okolí všimne na první pohled?

Trochu jiná stránka oxytocinu

Oxytocin je jednou z nejvíce fascinujících látek, které může chemická továrna našeho těla nabídnout. Spojován bývá hlavně se ženami, protože se účastní přípravy na porod, samotného rození potomka i následného kojení. Ovšem nemyslete si – i mužské tělo ho produkuje, neboť působí na kontrakci hladké svaloviny vývodných semenných cest. Rovněž navozuje ono pověstné mužské ochranitelské chování, které něžné pohlaví tolik oceňuje. Na oxytocinu je zajímavé to, že může mít více rozličných účinků. Je to dáno tím, že jakmile se uvolní do krevního řečiště, zejména pak během milování, naváže se na speciální receptory ve stěnách různých buněk. Jeho vlivem jsou lidé obecně důvěřivější a zlepšují se jim sociální dovednosti, proto bývají milejší a komunikativnější (2). Takže ano, sex z nás pomocí tohoto hormonu dělá optimistická a ukecaná „sluníčka“ s úsměvem od ucha k uchu. A toho si nelze nevšimnout! Když do hry navíc vstoupí i endorfiny, je to celé ještě trochu veselejší.

Zázrak! Už mě nic nebolí!

Endorfiny jsou dobře známé jako extrémně účinné léky proti všem obtěžujícím bolístkám. Spolehlivě totiž blokují přenos signálů bolesti a pomáhají i při zkvalitňování spánku. Organismus je ve velkém vyrábí při upřímném smíchu, konzumaci něčeho lahodného, fyzické námaze i sexu (3). To do jisté míry vysvětluje, proč nás po orgasmu přestane bolet úplně všechno. Tak jakpak bychom také nezářili štěstím a parádní náladou! 

Zdroje: (1) www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/is-sex-dangerous-if-you-have-heart-disease, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141367/, (3) www.besthealthmag.ca/list/sex-and-heart-health/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat