Cenné lekce do života uštědří jedině manželství

02.05.2021 | Vztahy

Manželství vás zocelí v tom pravém smyslu slova. Právoplatný svazek dvou lidí je totiž něco jako vysoká škola života. Co se díky němu naučíte? Těchto pět lekcí naplno pochopíte až potom, co si nasadíte snubní prstýnky!

Francouzský filozof René Descartes kdysi řekl, že manželství je více než láska, protože oběma umožňuje vzájemně se přizpůsobit jeden druhému, kdežto láska při sebemenším nedorozumění hrozí rozchodem. V tom je tolik pravdy! Jen manželství člověku poskytuje velmi cenné a praktické lekce, které samotné jedince i pár zocelují. Na kterou z těchto pěti přijdete ze všeho nejdřív?

Každý komunikuje svým způsobem

Jeden lásku projevuje slovy, druhý spíš doteky, třetí považuje za projev náklonnosti zahrnování pozornostmi. Co člověk, to způsob komunikace. Podle významného amerického psychologa Johna Gottmana dokonce existuje pět jazyků lásky, takže je jasné, že než odhalíte partnerův žargon a přijdete mu na chuť, chvíli to trvá.

Týmová práce je efektivnější

Peníze mohou vztah úplně zničit. Ve skutečnosti jsou hádky na téma financí horší než kterékoli jiné, neboť představují top zdroj konfliktů. V případě, že pár nemluví o tom, kdo co platí či jakým způsobem se podílí na chodu domácnosti, může se jedna strana cítit zneužívaná. Pro klid v rodině si i vy stanovte měsíční rozpočet nebo pravidla, která vám umožní něco společně budovat. Týmová práce, a to nejen v oblasti peněz, je efektivnější než činy jednotlivce.

Žádost o pomoc není hanba

Mnoho lidí si myslí, že když navštíví manželského poradce, terapeuta, kouče partnerských vztahů či mediátora, který se stává prostředníkem ke smírnému, kompromisnímu řešení sporných otázek, jedná se o osobní selhání a slabost. Jenže ono je to přesně naopak. Tím, že fundovanou osobu požádáte o radu, dáváte najevo svůj zájem na fungování vztahu. Nezávislý člověk může partnerovi i vám umožnit vidět věci jinýma očima. Proto vyhledejte pomoc, když to potřebujete.

Kdo se ptá, ten se i dozví

Jednou z velkých lekcí manželství je zjištění, že postupem času se mohou potřeby nás samotných měnit. Na to, co vám přišlo sexy před deseti lety, si dnes už ani nevzpomenete, nyní máte jiné priority. To znamená, že nikdy a nikoho neznáte naprosto dokonale – navíc „do zásoby“, tedy na několik let dopředu. Z tohoto důvodu je třeba se průběžně ptát sami sebe i druhých, co a kdo od partnerství očekává a zda svazek plní svůj účel. Takové to „Mirek mě bude navždy milovat, ať se děje, co se děje,“ neplatí.

Manželství je tréninkem improvizace

Dřív sex vyplynul ze situace. Stačilo si spontánně pustit film, chytit se za ruku a být chvíli spolu. Prvotní chemie vyprchala, válcují vás denní povinnosti, hormonální bouře, pracovní stres. Najednou není čas, chuť, prostor ani soukromí. Ale kdo chce, ten si to vždycky nějak zařídí. Rychlovka v prádelně za bílého dne? Zakopávání spodního prádla pod postel ve snaze zakrýt stopy před dětmi? Normální stav a nutná potřeba pro chod manželství! Ani bez ní se neobejdete…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat