Kdy je lepší dát partnerovi sbohem: Otestujte váš vztah!

20.03.2013 | Vztahy

Rozchody patří k nejbolestivějším událostem našeho života, a proto se k němu odhodláváme zpravidla dlouho a těžko – neublížíme totiž jen sobě, ale i partnerovi či partnerce. Bohužel, někdy prostě není jiné východisko.

Kdy se ale ještě vyplatí vztah udržovat a kdy je naopak potřeba přiznat si pravdu, že už v něm jste vlastně jen ze setrvačnosti, aniž byste vlastně byli šťastní? Zkuste se zamyslet nad následujícími otázkami.

Miluju ho/ji vůbec ještě?

Když vám partner/ka říká, že vás miluje, odpovídáte „já tebe taky“ tak nějak ze setrvačnosti, nebo to myslíte vážně? Není úplně fair (ani vůči vám, ani vůči partnerovi) být s někým, kdo by vám snesl modré z nebe, zatímco vy k němu vlastně nic necítíte – a hlavně nevidíte naději, že by se to někdy změnilo.

Co když mě znovu podvede? / Co když znovu podvedu já jeho/ji?

Nevěra je pro budoucnost vztahu jedním z největších mezníků – buď ji překoná, nebo kvůli ní skončí. Jsou páry, které dokážou existovat (dokonce šťastně) i po provalení nevěry jednoho z partnerů. I když je to těžké, najdou k sobě partneři zase ztracenou důvěru. Ovšem to jsou bohužel případy poměrně výjimečné. Většinou znamená nevěra pro vztah nepřekonatelnou překážku. Jestliže vás partner/ka podvedl/a a vy stále, i několik měsíců poté, přemýšlíte o tom, kdy to udělá znovu (ačkoli slíbil/a, že to bylo poprvé a naposledy a nic to neznamenalo), hledáte důkazy další nevěry v podstatě za vším, je jasné, že vaše důvěra je na bodě mrazu. A důvěra je přitom pro spokojený vztah zásadní…

Je to ještě láska, nebo spíš přátelství?

Pozor, na tom, že jsou partneři zároveň přátelé, není nic špatného, zejména po několika dlouhých letech společného soužití. Ovšem pokud máte tohle podezření po roce nebo dvou, něco není v pořádku.

Máme ještě vůbec něco společného?

Sdílíte kromě domácnosti a případně dětí ještě něco jiného? Třeba sny, touhy, zážitky…? Nebo máte pocit, že jste dva cizí lidé, kteří žijí vedle sebe a spojují je vlastně jen denní povinnosti? I nad těmito otázkami je třeba se zamyslet. A pak k nim přidat ještě jednu – jste s takovým stavem vztahu opravdu šťastní?

Kam se vytratilo „my“?

Být ve vztahu neznamená ustrnout na místě, naopak, musíte vztah neustále posunovat kupředu, a tedy i společně plánovat budoucnost. Že se to u vás neděje? Pak je to nebezpečné znamení.

Přitahuje mě ještě partner/ka?

Milostný život spousta párů podceňuje, ale přitom je velmi důležitou součástí zdravého vztahu. Pokud se ovšem milujete už jenom z povinnosti či ze zvyku, aniž by vám to přinášelo nějaké potěšení, zpozorněte. Obnovit ztracenou vzájemnou přitažlivost je velmi těžké, ale dá se to zvládnout. Jen jde o to, jestli ji obnovovat vlastně chcete…

Kdy jsme se spolu naposledy zasmáli?

Umíte si ještě užívat věci společně? Kdy jste naposledy vyrazili jen tak ve dvou někam ven a opravdu jste si čas strávený pouze ve společnosti s tím druhým užili? Umíte se vlastně ještě společně radovat?

Kdy jsme se naposledy nehádali?

Pokud máte pocit, že jakýkoli rozhovor, který s partnerem/partnerkou vedete, skončí jednou velkou hádkou, něco je špatně. Jistě, všichni partneři se čas od času pohádají, na tom není nic divného a nezdravého, ovšem jsou-li u vás doma hádky na denním přádku, je to jistě znamením hlubšího problému. Nemůžete být neustále vůči sobě v opozici, taková situace se prostě nedá zvládat celoživotně.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat