Štípou vás komáři více než ostatní? Tady je důvod!

Komáři jsou nejen původci bolestivých a svědivých štípnutí, ale také přenašeči vážných bakteriálních, virových a protozoálních chorob. Zatímco na někoho téměř nesedají, je jiný jedinec večer u táboráku komáry doslova obalen. Podle vědců ne všichni lidé totiž krev sajícímu hmyzu stejně „voní“. Vysoce atraktivní pro komáry je asi pětina populace.

Ovlivňuje to celá řada faktorů. Mýtem je, že komáři vyhledávají jen určitou krevní skupinu. Sají na majitelích všech krevních skupin. Ale pravda je, že třeba na typu 0 dvakrát častěji než na typu A. Majitelé skupiny B jsou někde uprostřed.

Komáři jsou velmi citliví na změny koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře. Své oběti tak často vyhledávají podle toho, jak tento plyn teplokrevní živočichové uvolňují do okolí dechem a kůží. Jedinci, kteří vydechují více oxidu uhličitého, jsou pak snadněji dosažitelní. Platí to třeba pro těhotné ženy.

To také souvisí s další věcí, metabolismem. Jedinci, kteří jsou pohybově aktivní, často cvičí a mají rychlejší spalování, tvoří ve svalech více kyseliny mléčné, která je pro komáry lákavá. Ale tuto vlastnost můžou ovlivnit také geny, takže vyšší koncentrace můžou mít i jedinci málo pohybově aktivní.

Komáry také láká více tmavé oblečení, takže večer je dobré pohybovat se po venku v bílé.

Naopak se ví, že komáři moc nemusejí silice obsažené v česneku. Dech po konzumaci této zeleniny je nepříjemný i pro ostatní lidi, ve volné přírodě si ale člověk může dovolit jíst česneku více. Ovšem komáry to odrazuje méně spolehlivě než repelent.

„Unikátní genetické, krevní a celkově fyziologické vlastnosti činí asi dvacet procent populace velmi atraktivní pro krev sající hmyz a hlavně komáry,“ potvrzuje doktorka Anjali Mahtová z Londýna.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat