Člověk se rozhoduje nejlépe, když jedná tak, jak by radil druhým

Znáte to. Radit druhým je tak snadné, rozhodovat se sám za sebe tak obtížné. Psychologové tento fenomén znají dlouho a říkají mu Šalamounův paradox podle biblického krále. Teď však přišli s jasným tvrzením. Když se člověk rozhoduje, a chce jednat co nejlépe, měl by se řídit tím, co by ve stejné situaci poradil druhým.

„Právě král Šalamoun byl dobře znám tím, že dokázal skvěle radit druhým, ale sám dělal velmi špatná rozhodnutí,“ tvrdí autoři studie v odborném časopise Psychological Science.

Z experimentálního výzkumu s osobami mezi dvaceti a čtyřiceti roky vyplynulo, že nejlepší rozhodnutí člověk činí tehdy, když se od problému osobně distancuje. A to se mu daří právě ve chvíli, kdy radí druhým. Jedinci, kteří se tak dokážou na svůj problém podívat tak, jako by radili kamarádovi, se rozhodují mnohem lépe.

V druhém experimentu pak autoři výzkumu provedli to samé, ale s osobami ve věku šedesát až osmdesát let. Výsledek byl stejný. Věkový rozdíl tedy nehraje žádnou roli. Od mládí do stáří dobře radíme druhým, ale sami se většinou velmi špatně rozhodujeme.

„Lidé jsou moudřejší, když rozumně vyhodnocují problémy druhých, než když musejí rozumem zpracovat své vlastní problémy. K tomu naše výsledky dokazují, že odosobnění se a odstup od problému snižuje asymetrii v moudrém uvažování, věk ale roli nehraje, což bychom mohli očekávat s ohledem na to, že se říká, že čím je člověk starší, tím je moudřejší,“ uvádějí autoři výzkumu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat