Prostreno.cz

Různé chutě vyjadřují různé potřeby těla

Nezvladatelné chutě „na něco dobrého“ bývají prvním varovným signálem, že je v organismu něčeho nedostatek. Co se skrývá za touhou po čokoládě a brambůrkách? Tohle vás možná hodně překvapí!

Lidské tělo je geniálně fungující stroj. Vždyť samo dokáže požádat o to, co ke svému provozu nutně potřebuje! Jenže aby to nebylo zase tak jednoduché, ke svým prosbám používá pouze chutě a je jen na nás, abychom si spočítali jedna plus jedna. Chcete mít při příští návštěvě spižírny jasno? Zde je manuál, jak se vyznat ve svém nitru!

Když vás láká…

Čokoláda

Znáte to, tahle chuť jednoho vytáhne z postele klidně o půlnoci. Pokud vás dohání často, vaše tělo má nedostatek hořčíku a volá o pomoc. Věřte, že pokud si místo tabulky čokolády dáte trochu kakaa, hrst oříšků, jablko, banán, avokádo, nebo datle, za chvilku si na ni nevzpomenete.

Ostatní sladkosti

Sušenky, bonbóny, tyčinky… Další útok na dietu. Jenže co si počít, když je „mlsná“ mnohem silnější než ta nejpevnější vůle? Pravděpodobně vám chybí chrom a je nutné to okamžitě napravit. K nekalorickým náhražkám patří brokolice, rajčata a mořské řasy.

Pečivo

Vidina rohlíku a kousku chleba je lákavá. V tomhle případě se nejspíš jedná o nízké hodnoty fosforu a síry. Jestli pátráte po zdravějším řešení, nabízí se hlávkový salát či koriandr. Další zásobárny jsou zelí, česnek, cibule a křen.

Brambůrky

Když víte, že máte ve skřínce pytlík chipsů, neznáte bratra? Je třeba doplnit vápník a už jde do tuhého. Nastejno vyjde, když si do pusy nasypete chia semínka a zapijete je vodou nebo si dopřejete kousek červené řepy či kapusty.

Sýry

Pokud si děláte obavy o své pracně vydřené křivky a nechcete je ohrozit, dejte si malou lžičku kokosového oleje. Je třeba nastřádat omega-3 mastné kyseliny a právě díky kokosovému pokladu vyvážíte „hladinku“.

Maso

Iluze steaku nebo kuřecích prsíček vám prostě nedá spát? Nebojte, nestává se z vás vlkodlak, jen se potýkáte s nedostatkem důležitého vitamínu B12. Mimochodem, ten prý zahání depresi. I když to zní divně, pomůže vám droždí. Protože to není extra „mňamka“ a ne každý ho dokáže sníst, zkuste kyselé zelí a syrovou zeleninu. Anebo prostě hoďte na pánev pořádnou „flákotu“!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat