Prostreno.cz

Výhody vegetariánské stravy. Proč a kdy nejíst maso

Budete zdravější, kdy se vzdáte veškerého masa a přejdete na rostlinnou stravu? Ne nutně, vždy totiž záleží na konkrétním složení a kvalitě potravin, ze kterých se váš momentální, byť „květinový“, jídelníček skládá. Obecně ale získáte 6 úžasných výhod!

Život bez masa a s masem. O jak velkém rozdílu je řeč? Tohle je šest hlavních výhod vegetariánské diety.

Vysoký obsah antioxidantů a vitaminů

Téměř všechny rostlinné potraviny nabízejí velké množství antioxidantů, nebo mají určité protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že pomáhají zastavit progresi onemocnění dodáním živin.

Diety s vysokým obsahem zeleniny, ovoce a jiných rostlinných potravin, jako jsou luštěniny nebo zrna, poskytují spoustu živin, včetně antioxidantů a fytonutrientů, jako jsou flavonoidy, resveratrol, quercetin, beta-karoten a další.

Není tedy sporu, že tento typ stravy je přínosný pro zdraví střev, zvyšuje imunitu, zpomaluje účinky stárnutí, chrání před rakovinou a srdečními chorobami a předchází nedostatkům, které mohou vést k mnoha negativním reakcím.

Může pomoci při podpoře srdečního zdraví

Rostlinné potraviny pomáhají snižovat zánět, hlavní příčinu onemocnění srdce a také poskytují dostatek vlákniny. Výzkumy ukazují, že mezi konzumací stravy s vysokým obsahem vlákniny a zvýšenou ochranou proti vysokému cholesterolu, srdečním onemocněním a cukrovce existuje spojitost.

Může pomoci při hubnutí

Lidé, kteří denně spořádají velké množství zeleniny a ovoce, mají tendenci mít tu nejlepší ochranu před nárůstem hmotnosti. Vzhledem k tomu, že rostlinné potraviny obsahují velmi nízkou hladinu kalorií, zabírají spoustu místa v žaludku, plní a zabraňují nadměrnému přejídání.

Rostlinné diety obecně jsou spojeny se sníženým rizikem obezity, nižším stavem BMI a sníženými komplikacemi souvisejícími s obezitou, jako jsou srdeční problémy nebo metabolický syndrom.

Poskytuje další trávicí enzymy

Pokud se rozhodnete zahrnout do stravy dostatečné množství syrových potravin, budete těžit z vyšších množství enzymů, které slouží mnoha účelům.

Některé živiny, jako jsou vitaminy, minerály a aminokyseliny jsou zničeny nebo pozměněny, když jsou potraviny vařeny při vysokých teplotách (nebo po dlouhou dobu). Nadměrná konzumace tepelně upravených potravin vytváří v těle odpad. Tak co je lepší?

Pokud vaše strava poskytuje celkově dostatečné množství kalorií a je vyvážená, pak čím více jí sníte, tím více energie máte. A taky lepší náladu.

Odstraní přidané látky a vedlejší produkty z vařeného masa

Když se maso vaří při vysokých teplotách, mohou vznikat určité chemické sloučeniny nazvané heterocyklické aminy, které mívají karcinogenní účinky. Nedávno zveřejněný výzkum poukázal na souvislost mezi konzumací vysoce zpracovaných masných výrobků a vyšším rizikem rakoviny. U vegetariánské stravy tohle nehrozí.

Je udržitelná a užitečná pro životní prostředí

Mnoho lidí se rozhodne eliminovat množství masa, ryb a jiných živočišných potravin ve své stravě proto, aby snížili své uhlíkové stopy. A to je další fakt, který rozhodně má smysl.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat