Prostreno.cz

Vaše stolice odhalí, zda můžete zhubnout

Dieta podle krevních skupin či slunečních znamení. Zapomeňte na všechna doporučení a rozdělení! To, jestli se kil můžete zbavit, prozradí vaše stolice! Jak to celé funguje?

Vědci z přírodovědecké fakulty Kodaňské univerzity tvrdí, že něco tak jednoduchého, jako je vzorek výkalů, odhaluje, zda můžete zhubnout. V podstatě se jedná o dietní doporučení charakterizované vysokým obsahem ovoce, zeleniny, vlákniny a celých zrn. A to podle bakterií, které všichni máme v našem střevě. Ty totiž mohou hrát rozhodující úlohu v personalizované výživě a vývoji obezity.

Tělo jako nástroj

„Lidské intestinální bakterie jsou spojeny s rostoucí prevalencí nadváhy a obezity a vědci v posledních letech začali zkoumat, zda mohou tyto střevní bakterie hrát roli při léčbě nadváhy. I my nyní můžeme předložit data, která ukazují, že některé bakteriální druhy hrají rozhodující roli v regulaci hmotnosti a úbytku hmotnosti,“ říká profesor Arne Astrup ze zmíněné univerzity s tím, že poměr mezi dvěma skupinami střevních bakterií je klíčový. Vysoký podíl bakterií Prevotella totiž vede ke ztrátě hmotnosti.

Když byli zkoumaní jedinci rozděleni podle úrovně střevních bakterií, ukázalo se, že lidé s vysokým podílem bakterií Prevotella ve vztahu k bakteriím Bacteroides ztratili o více než 3,5 kg za 26 týdnů. Této bakterie dotyční měli víc, neboť jedli převážně ovoce a zeleninu s dostatkem vlákniny. Naproti tomu subjekty s nízkým podílem bakterií Prevotella na váze moc neztratily.

Když nevíš, zvedni prkénko

„Studie ukazuje, že zhruba polovina obyvatelstva zhubne, jestliže jí více ovoce, zeleniny, vlákniny a celých zrn,“ uvádí profesor Arne Astrup pro magazín Science Daily. A jak vlastně podle stolice poznat, že máte ve střevech ty správné bakterie? Množství „odpadu“ je větší, obvykle se jedná o středně hnědou barvu, stolice díky vláknině po vyloučení tak říkajíc plave, zároveň není tak suchá a tvrdá. Že jste se na podobnou analýzu nikdy nezaměřili? Měli byste.

Podle odborníků vzorky krve nebo stolice hodně vypovídají o zdravotním stavu a měly by hrát mnohem větší roli v nutričním poradenství. Jednoduše proto, že biomarkery umožňují přizpůsobit poradenství přímo danému jednotlivci „na míru“.

„Jedná se o významný krok vpřed v personalizovaném nutričním poradenství. Návod založený na těchto znalostech střevních bakterií bude s největší pravděpodobností účinnější než všeobecně platné přístupy,“ přitakává Mads Fiil Hjorth, asistentka zmíněného profesora. Tak uvidíme, kam až nás lidské lejno dovede…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat