Prostreno.cz

Co jíst, abychom byli krásnější?

Krása a zdraví jsou spojené nádoby, totéž platí i o zdraví a výživě. Které potraviny mají na naši krásu největší vliv?

1. Borůvky

Jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidantů. Navíc je prokázáno, že bojují proti stárnutí, protože dokážou neutralizovat v těle volné radikály. A aby toho nebylo málo, posilují imunitní systém.

2. Kurkuma

Staletí bylo (a je) tohle jasně žluté koření používáno v tradiční medicíně jako pomoc při špatním zažívání nebo jako urychlovač hojení drobných ran. Kurkuma rovněž působí protizánětlivě a přispívá k detoxikaci jater.

3. Petržel

Najdete v ní spoustu vitaminu C a A, kromě nich i antioxidanty, jež zpomalují stárnutí. Podobně jako kurkuma i petržel pomáhá se zažíváním a prospívá játrům. Mimochodem, vitaminu C obsahuje petržel 3krát více než pomeranč a železa 2krát více než tolik opěvovaný špenát.

4. Avokádo

Také v něm najdeme antioxidanty bojující se stárnutím, ale rovněž zdravé oleje, které prospívají naší pleti, vlasům a nehtům. O avokádu se dokonce spekuluje jako o plodu, který pomáhá udržovat naše srdce zdravé a zabraňuje růstu rakovinných buněk (to je však ještě třeba vědecky podložit, zatím je to teorie).

5. Rajčata

Pokud jste jim z nějakého důvodu nikdy nepřišli na chuť, zkuste se překonat a zařadit je na svůj talíř – obsahují spoustu vitaminu C, ale také antioxidanty, jež mají snižovat riziko rakoviny prostaty, prsu, plic a dalších.

6. Dýňová semínka

Nejúčinnější jsou, jíte-li je syrová – pak z nich totiž dostanete nejvíce minerálů a antioxidantů. Dýňová semínka působí protizánětlivě, posilují imunitní systém a snižují riziko vzniku některých typů rakoviny.

7. Citrony

Obsahují více než 200 enzymů, jež pomáhají s detoxikací jater, navíc jsou bohaté na vitamín C.

8. Sardinky

Ano, čtete správně. Sardinky jsou prostě zdravé – obsahují vápník, vitamin D a B12 a omega-3 mastné kyseliny.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat