Největší rizika pro naše srdce. Týkají se i vás?

Srdeční choroby patří k jedné z nejčastějších příčin úmrtí. Jistě, stárnutí nezastavíme a s genetickým zatížením toho moc neuděláme, ale je třeba být k sobě upřímní – za většinu srdečních chorob si můžeme sami.

Na vině je samozřejmě nezdravý životní styl a nevhodné stravování. A co naše srdce ohrožuje nejvíce?

Kouření

Tohle asi nikoho nepřekvapí. Kuřáci mají oproti nekuřákům až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyskytne kardiovaskulární onemocnění. Pokud s cigaretami přestanete, už po roce se riziko srdečního onemocnění sníží na polovinu. A po 15 letech jste na tom, co se pravděpodobnosti ochoření týče, jako nekuřáci. Navíc milovníci cigaret vážně ohrožují zdraví svého okolí (např. o dopadech pasivního kouření na vývoj dětí byly popsány stohy papíru).

Vysoký krevní tlak a cholesterol

Přehled o hodnotách svého krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi bychom rozhodně mít měli. Pravidelné preventivní prohlídky s měřením tlaku a krevními testy jsou tou nejlepší metodou. Můžete si také pořídit domácí měřič krevního tlaku. Pak nezapomínejte, že horní hodnoty ideálního krevního tlaku by neměly přesáhnout 130/80.


Jaké zaměstnání je pro vás to pravé?
Odhalím váš skrytý talent! Astroložka Anna

Váha a obvod pasu

Vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění nastává v okamžiku, kdy váš BMI index dosahuje (a překračuje) hodnoty 25. Kriticky ohroženi jsou pak jedinci s BMI vyšším než 30. Zda se máte nemocí srdce obávat, vám rovněž napoví obvod pasu. Obecně se udává, že rizikovým je u žen obvod dosahující 80 cm – v takovém případě má totiž žena ve srovnání se štíhlejšími kolegyněmi třikrát vyšší šanci, že skutečně onemocní.

Absence pohybu

Pokud nemáte pravidelný pohyb (a myslí se tím víc než jen cesta do práce nebo do obchodu), pak jste dvakrát náchylnější k srdečním chorobám než lidé, kteří se nějaké té pohybové aktivitě věnují. Ideální je zasvětit sportu (ale mohou to být třeba dlouhé procházky apod.) minimálně 30 minut 5krát týdně.

TIP Bety: Chcete zlepšit svou fyzickou kondici, a nevíte, jak na to? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place

Cukrovka 2. typu

Také cukrovka je pro vznik kardiovaskulárního onemocnění výrazným rizikovým faktorem. Pokud jí trpíte, není vše ztraceno, je však nutné dodržovat všechny zásady, které vám „naordinoval“ váš lékař.

Stres

Stres rozhodně ke vzniku srdečních chorob přispívá, i když zatím není tak úplně jasné proč. Nejčastěji odborníci zvažují dva důvody – vliv stresových hormonů a skutečnost, že lidé, žijící v dlouhodobém stresu, mají tendenci vést nezdravý způsob života.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat