Dlouhé stání vs. sedavé zaměstnání: Které je horší?!

Povolání vyžadující dlouhé postávání zvyšuje riziko rozvoje křečových žil. Jenže sedavé zaměstnání je mnohem horší. Zvyšuje totiž riziko obezity, která má zhoubný vliv na zdraví člověka v mnoha směrech. Vědci z Texasu doporučují postávání v zaměstnání i těm, kteří jinak většinu dne prosedí. Jedinci stojící aspoň čtvrtinu dne jsou totiž štíhlejší.

Osoby, které prostojí půlku dne, jsou ohroženy obezitou o šedesát procent méně. Ale stání delší dobu, než je tato, už žádné další blahodárné účinky na postavu a zdraví nemá.

„Míra obezity se sníží o třetinu, když člověk stojí alespoň šest hodin denně,“ tvrdí obezitologové z University of Texas.

Pokud člověk stojí šest hodin denně a ještě k tomu zařadí dvě hodiny mírného pohybu či hodinu a čtvrt velmi aktivního pohybu, riziko obezity se u něj sníží na minimum.

„Stání a pohyb společně mají největší zdravotní výhody, ačkoli při stání je výdej energie téměř stejný jako při sezení,“ tvrdí autor studie Kerem Shuval z Texasu.

K závěrům došel srovnáním denních aktivit sedmi tisíc osob s jejich BMI.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat