Víte, co dělá zelenina ve vašich střevech?

Košťálová zelenina je bohatá na organické sloučeniny obsahující síru. Tyto působí specifický zápach a také nadýmavost. Jenže jejich pravidelný a vydatný přísun zdraví a střevní mikroflóře nebývale prospívá. Konkrétně sulfosacharidy obsažené v brokolici či kapustě podporují dobré střevní bakterie a naopak eliminují všechny škodlivé, které způsobují závažná onemocnění.

Zdravá a vyvážená střevní mikroflóra je také zárukou štíhlé postavy a silné imunity. Podle australských vědců je právě obsah sulfosacharidů v košťálové a některé listové zelenině důvodem, proč je její konzumace tak důležitá pro zdravou střevní mikroflóru a také pro celkové zdraví člověka

Pro člověka jsou sulfosacharidy nestravitelné. Naopak střevní bakterie je umějí štěpit a použít jako zdroj energie. Produkují sice jako odpadní láky sirné plyny, které známe v podobě nelibě páchnoucích větrů, ale to je vedlejší efekt, který platíme za velký přínos našemu zdraví.

Sulfosacharidy podporují jen tělu prospěšné druhy bakterií. Podle doktora Ethana Goddarda-Borgera z Austrálie z těchto sloučenin profitují také bezpečné kmeny bakterie E. coli, která osidluje lidská střeva. Naopak brání rozvoji nebezpečných kmenů E. coli či Salmonely.

Bakterie produkují specifický enzym glukosidázu, která dokáže štěpit také pro člověka nestravitelné typy sacharidů. Zatímco tělo spotřebuje sacharidy stravitelné, bakteriím zůstanou ty pro člověka nestravitelné. V dokonalé symbióze si tak vzájemně pomáhají, člověk dodává bakteriím živiny a ony ho zase chrání a produkují látky, které potřebuje pro zdraví.

Silná střevní mikroflóra je také odolná vůči průjmům, salmonele a dalším infekcím trávicího traktu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat