Jak se zbavit přebytečných kilogramů? Jednoduše je vychoďte!

Jedním z největších současných trendů ve zdravém shazování kilogramů a udržováním skvělé fyzičky je chůze. A ne jen tak ledajaká – chůze, při které byste denně měli udělat 10 tisíc kroků! Že se vám to zdá jako neuvěřitelné množství? Vůbec ne! Zvládne to každý.

Většina z nás během dne 10 tisíc kroků neujde. Stěží uděláme polovinu, zvláště máme-li sedavé zaměstnání. Ale to neznamená, že je pro nás hranice 10 tisíc nedosažitelná! Stačí se jen trochu snažit.

Jak na to

Chůze je nejpřirozenějším pohybem, který našemu tělu můžeme dopřát. A tak žádná zvláštní příprava není nutná. Tedy s jedinou výjimkou. Měli byste si pořídit krokoměr. Seženete ho v každém obchodě se sportovními potřebami.

Alternativou jsou takzvané chytré náramky, které kromě jiného zaznamenávají i váš pohyb (ale také například tep nebo tlak). Ty na rozdíl od klasických krokoměrů představují o něco vyšší investici než klasické krokoměry, zato jsou ale zajímavým módním doplňkem.

Proč je krokoměr tak důležitý? Nejenže vám odměří oněch 10 tisíc kroků, které jsou vaším cílem, ale pomůže vám na počátku – ještě než se totiž do své nové výzvy pustíte, měli byste vědět, kolik kroků denně vlastně běžně uděláte. První týden tedy choďte jako normálně, nepřidávejte žádné kroky navíc. Pak jen spočítejte, kolik kroků denně v průměru uděláte. A máte základ, od kterého se odrazíte.

Není krok jako krok

Možná budete překvapeni, když zjistíte, že denně ujdete jen okolo 4 tisíc kroků. A to ještě jen díky tomu, že máte například kancelář na konci chodby a ve třetím patře. Ale nenechejte se zastrašit, to doženete!

Abyste dosáhli opravdu skvělých výsledků, pak pamatujte, že asi 3 tisíce kroků by mělo být opravdu rychlých. Každou z tisícovek byste měli zvládnout do 10 minut. A to není nijak velká „porce“ času – tu půlhodinku jistě najde v nabitém rozvrhu každý z nás. A hned máte 3 tisíce kroků k dobru.

Jak je „napasovat“ do každého dne?

Uveďme si jakýsi modelový příklad. V prvním, přípravném, týdnu zjistíte, že denně ujdete asi 5 tisíc kroků. To znamená, že dalších 5 tisíc byste měli „vykouzlit“ během dne. Jak? Poradíme vám!

Ráno, 500 až 1000 kroků: Obejděte blok

Pokud máte psa, vaše situace je snadná – jednak už díky němu máte nějaké ty kroky navíc, jednak můžete venčení využít na přidání dalších. Stačí, abyste přidali k procházce 5 minut a hned začnete den s 500 kroky navíc. Jestliže psa nemáte, prostě se vydáte na procházku bez něj. Pět až 10 minut ráno vás nijak zvláště nezdrží (zkusíte si prostě nařídit budík na dřívější dobu).

Dopoledne, 500 kroků: Rozprávění s kolegou/kolegyní

Ano, jsou v práci dny, kdy se prostě nezastavíte. Ale 5 až 10 minut (podle toho, jak moc jste chodili ráno) třeba na kávu najdete vždycky. Tak je využijte, znamenají 5 až 10 tisíc kroků navíc! Prostě si kávu vezměte ven, na „procházku“ kolem budovy, kde pracujete. Možná se vám to nepovede každý den, ale snažte se!

Po obědě, 1500 kroků: Malé pročištění hlavy

Na 15 minut si po obědě dopřejte procházku na vytrávení (a hlavně nasbírání kroků). Stačíte takto udělat 1350 až 1500 kroků. Dejte si nejprve pár minut „zahřívacích“, pak přidejte na rychlosti.

Cestou z práce, 500 až 1000 kroků: Žádná MHD

Pokud z práce jezdíte hromadnou dopravou, část cesty jděte pěšky. Znamená to třeba jen 10 minut chůze, která znamená výrazný rozdíl. Nemyslete, že jste na cestu pěšky příliš unavení, chůze vás naopak nabije energií.

Po večeři, 2000 kroků: Zdraví místo televize

Jak vypadá váš typický večer? Nakrmíte rodinu a sebe, poklidíte a věnujete se domácím pracím a zhroutíte se k televizi? Co zkusit něco trochu jiného? Namísto depresivních televizních zpráv a nekonečných seriálů běžte ven! Dvacet až třicet minut není mnoho. Ale užijete si je! Navečer je příroda krásná, i ve městě. A vy si každý krok budete užívat. Navíc prospějete svému zdraví. A své postavě!

Pokud počítáte s námi, právě jsme se dostali na 5500 kroků (plus minus, podle toho, kolik kroků budete moci udělat během práce). Jestliže tedy běžně ujdete 5 tisíc kroků, překročili jste svou metu v podobě 10 tisíc kroků! Snadné, viďte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat