Lze zvrátit onemocnění cukrovkou? Ano!

Drastické snížení příjmu kalorií a výrazné zhubnutí nadváhy může zcela zvrátit diabetes typu 2. Prokázali to britští vědci v experimentálním výzkumu. Skupinu osob trpících metabolickou poruchou vystavili dietě po dobu osmi týdnů. Po výrazném snížení příjmu kalorií a zapojení pohybu se podařilo všem sledovaným zhubnout. U většiny došlo k vymizení příznaků diabetu typu 2.

Ale co víc. Diabetes zmizel také u osob, které onemocněním trpěly deset roků. Stačily dva měsíce diety, ta ovšem byla drastická ve snížení celkového příjmu kalorií.

„A šest měsíců po skončení pokusu byly osoby stále zdravé a bez diabetu,“ tvrdí vědci z Newcastle University.

Přitom diabetes typu 2 je dnes nejběžnější civilizační chorobou, která však může vést až k amputacím, ztrátě zraku a infarktu.

„Myslíme si, že po drastické dietě došlo k odbourání tuku ve slinivce, která opět začala produkovat inzulín,“ míní autoři výzkumu.

V pokusu profesora Roye Taylora však diabetici směli jíst jen 700 kilokalorií denně (2 930 kilojoulů). U dvanácti ze třiceti pacientů byla touto dietou cukrovka zcela vyléčena za osm týdnů. Zdraví zůstali i půl roku po skončení experimentu.

„Co jsme dokázali, je, že je možné zvrátit diabetes typu dvě, i když jste nemocí trpěli řadu let, až deset roků. Studie také odpovídá na častou otázku lidí, kteří se mě ptají, pokud zhubnu a budu si držet kila od těla, budu bez diabetu? Jednoduchou odpovědí je ano!“ tvrdí profesor Taylor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat