Dietní jídelníček musíte držet aspoň rok. Proč?

Proč většina obézních lidí haní diety a zdravý životní styl a stěžuje si na to, že jim změněný systém stravování nepomohl zhubnout? Protože nevydrží. A vydržet musejí alespoň rok. Tedy pokud se člověk rozhodne výrazně a trvale shodit tukové polštáře, musí se nového stravovacího návyku držet minimálně rok. Prokázali to vědci z Kodaně, podle jejichž objevů si tělo celý jeden roční cyklus zvyká na nový metabolismus. A pak se pustí do spalování.

Tělo má totiž velmi silný mechanismus udržování tuků. A toho se velmi nerad vzdává. Po roce nového systému zdravějšího stravování však snahu zůstat obézní vzdá a tuk odbourá. Jenže málokterý z obézních lidí je ochoten čekat rok. Ve světě zrychleného času a okamžitého potěšení a dosahování výsledků většina lidí po několika týdnech dietu vzdá, začne se opět cpát, přibere a ve společnosti šíří mýty o tom, jak jsou diety a zdravá strava nefunkční.

„Tato průlomová studie naznačuje, že lidé musejí vydržet u své diety asi tak rok, aby se tuků zbavili permanentně,“ cituje výsledky výzkumu deník The Times.

Dlouhodobé dodržování nového stravovacího systému doplněného pohybem změní chemickou skladbu těla a nastartuje trvalé odbourání tukových polštářů.

Vědci z Kodaňské univerzity prokázali, že osoby, které zhubnou během roku osminu své hmotnosti a vydrží na dietě rok, pak už znova nepřiberou, protože se změní chemismus jejich těla.

„Boj s hladem je velmi náročný. Je to jako bojovat se závislostí na drogách. Hladovka by byla účinným mechanismem před padesáti roky, ale dnes je to problém, protože všude kolem nás je tolik dostupného jídla, že můžeme jíst pořád. My jsme ale dokázali, že byste dietu neměli vzdávat. Pokud vydržíte na dietě rok, máte vyhráno, pak se totiž všechno změní a vše je mnohem jednodušší,“ vysvětluje doktorka Signe Sørensenová Toreková z Kodaňské univerzity.

Pocit hladu řídí hormon ghrelin, zatímco pocit nasycení navozují hormony GLP-1 a PYY. Jak se člověk nají, většinou hormony GLP-1 a PYY oslabí hormon ghrelin. Ale u obézních lidí existuje nerovnováha, která pak činí tyto lidi hladovějšími. Po roce diety se však mezi třemi zmíněnými hormony opět nastolí rovnováha.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat