Zapomeňte na nízkotučné potraviny: S hubnutím více pomůže tohle!

Mezi dietology existují dva tábory. Jeden doporučuje při hubnutí stravu nízkotučnou, druhý bohatou na tuky ale chudnou na jednoduché sacharidy. Podle vědců je lepší druhá varianta, pokud se jídelníček podobá tomu, který konzumují běžně národy kolem Středozemního moře. Strava bohatá na olivový olej, tučné ryby, ořechy, olejnatá semena, zeleninu, luštěniny a celozrnné obiloviny je totiž při hubnutí nejúčinnější a nejzdravější.

Navíc je to jídelníček velmi chutný, jehož se pak může hubnoucí držet po celý život a už nemá žádné potíže s jojo efektem.

Vědci z Barcelonské univerzity sledovali po sedm let sedm a půl tisíce osob s diabetem typu 2. Polovině osob stanovili v rámci léčby středomořskou stravu bohatou na olivový olej a ořechy (opět bohatý zdroj tuků), polovině stanovili stravu s omezeným příjmem tuků.

Po sedmiletém pozorování skupina na tučné dietě zhubnula o třetinu více než skupina na nízkotučné dietě.

„Více než čtyřicet let výživová politika obhajovala nízkotučnou dietu, ale my dnes pozorujeme, že tato metoda je jen velmi málo účinná při omezování obezity,“ uvedl doktor Ramon Estruch.

Středomořská strava ale nepřispívá jen k hubnutí, nýbrž prospívá také zdraví srdce a cév, prodlužuje život a je prevencí demence a rakoviny.

Středomořská strava je sice bohatá na tuky, ale pouze na ty rostlinné a omega nenasycené z ryb. Zvýšený příjem živočišných tuků k hubnutí nepřispívá a navíc riziko onemocnění srdce a cév zvyšuje. Stejně tak škodí srdci a zdraví margaríny, tedy ztužené rostlinné oleje, které národy ve Středomoří nepoužívají vůbec.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat