Jak středomořská strava prospívá zdraví?

O středomořském jídelníčku se dlouhodobě mluví jako o ideálním stravovacím režimu, který udržuje tělo v dobré kondici, štíhlé a chrání před rakovinou i chorobami oběhové soustavy. Vědci z Portugalska ale teď přišli s tím, že je také ideální pro zdraví očí. A jedinci mající potíže se zrakem by měli přesedlat právě na jídelníček národů žijících kolem Středozemního moře.

Jejich strava se skládá především ze zeleniny, luštěnin, ryb, olivového oleje, ořechů, semen, koření a bylin a celozrnných obilovin. Právě vysoký podíl syrové a čerstvé zeleniny a ovoce činí z toho jídelníčku ideální způsob stravování pro oči. Národy kolem Středozemního moře milují také kávu, která ve střídmé míře zrak rovněž podporuje.

„S věkem související degradace žluté skvrny (AMD) je bezbolestný stav očí, který způsobuje ztrátu centrálního vidění obvykle u obou očí,“ tvrdí autoři z Portugalska s tím, že riziko rozvoje AMD je mnohem nižší u osob, které se stravují podle kuchařky středomořských národů.

„Tento výzkum přidává k dosavadním důkazům, že zdravá, na plody bohatá strava je důležitá pro zdraví a chrání také před poškozením žluté skvrny v sítnici,“ tvrdí profesor Rufino Silva z Univerzity v Coimbře.

Jak ji dostat na talíř

Říkáte si, že byste středomořskou stravu moc rádi vpustili do svého života, ale v českých podmínkách je to až příliš složité? Pak nám dovolte, abychom vás přesvědčili o opaku. Vůbec není nutné žít u Středozemního moře, abyste tento zdraví (a postavě) prospěšný styl mohli "adoptovat". Stačí pár malých změn v jídelníčku!

Začněte u základu české kuchyně - masa. Vepřové a hovězí (především to prorostlé) nahraďte co nejvíc kuřecím masem a rybami. Nemusíte kupovat nutně ryby mořské, i ty sladkovodní vašemu tělu prospějí mnohem víc než třeba vepřo-knedlo. Část přílohy pak vždy nahraďte zeleninovým salátem nebo luštěninami (ty ostatně patří k tradičním českým pokrmům, jen v posledních letech ustoupily do pozadí, což je rozhodně škoda).

Zapomeňte při vaření na sádlo, máslo nebo nejrůznější margaríny a nahraďte je olivovým olejem (jen pozor, nehodí se příliš na smažení, to pak sáhněte po řepkovém či slunečnicovém). Při ochucování pokrmů využijte především sílu a úžasnou chuť bylinek - k těm typicky středomořským, které si zamilujete, patří především bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn nebo třeba levandule.

Výrobky z bílé mouky nahraďte celozrnnými (a týká se to nejen pečiva, ale například i těstovin). Nezapomínejte na mléčné produkty, nejlépe kysané (jen si vzpomeňte, jak vás na dovolené okouzlil řecký jogurt s medem). Koláč nebo bagetu ke svačině nahraďte hrstí ořechů. Svému organismu prospějete mnohem více. A občas se rozmazlete sklenkou kvalitního červeného vína.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat