Jsme tím, co máme ve střevech

Někteří odborníci na výživu tvrdí, že člověk je tím, co konzumuje. Fyzickou vizáží i psychickým nastavením jsme jednoduše tím, co vkládáme do svých úst. Toto tvrzení je podle nových výzkumů zcela pravdivé. Lidé jsou skutečně do značné míry tím, co jedí. To totiž ovlivňuje jejich střevní mikroflóru, která zase ovlivňuje řadu pochodů v těle, jež se projevují fyzicky i psychicky. Péčí o střevní mikroflóru si můžeme zaručit pevné zdraví, silnou imunitu, štíhlou postavu i dobrou náladu.

Lidské tělo – ačkoli o něm většina lidí v dnešní době silného individualismu uvažuje přesně naopak – není ani zdaleka výlučným „vlastnictvím“ osobnosti, která v něm přebývá. Je to obrovský symbiotický superorganismus, který funguje jako spojené nádoby. Bakterie na kůži a ve střevech by nemohly existovat bez člověka, ale člověk by nepřežil ani pár dní bez nich. Spojené nádoby se vzájemně ovlivňují, a čím lepší kvalita mikroflóry, tím lepší kvalita lidského zdraví na fyzické i psychické úrovni. A pokud si to člověk neuvědomí a chová se k tělu „sobecky“, většinou na to doplácí kvalitou života.

Složení mikroflóry ovlivňují samozřejmě také geny, vrozené dispozice. Ale s nimi se dá pracovat vyváženou stravou, dostatkem pohybu, kvalitním spánkem a zdravým životním stylem. Silná mikroflóra se pak odvděčí podporou imunity, udržováním štíhlé postavy i sekrecí látek, které udržují celý organismus a psychiku v pohodě.

Samozřejmě bakterie ve střevech nemůžou za všechna onemocnění těla a duše a nejsou ani řešením na mnohá onemocnění. Ale platí, že jakmile je tělo nemocné, většinou je v nerovnováze i mikroflóra, a naopak. Jedno ovlivňuje druhé.

„Obecně řečeno platí, že strava bohatá na vlákninu s dostatkem nenasycených mastných kyselin a minimem nasycených a také bohatá na složité sacharidy produkuje zdravější střevní mikrobiom, pro něhož je typická větší druhová rozmanitost. Naopak strava bohatá na nasycené tuky a jednoduché cukry s nedostatkem vlákniny snižuje druhovou pestrost střev,“ tvrdí vědci z University of New South Wales.

Složení střevní mikroflóry také ovlivňuje přibývání na váze či hubnutí. Je to trochu začarovaný kruh. Čím více tuků a jednoduchých cukrů jíme, tím více se množí bakterie, které urychlují ukládání energie do tuku v podkoží. A naopak čím jíme zdravěji, tím přibývá bakterií, které brání rychlému vstřebávání tuků a jednoduchých cukrů do krve, takže tělo začne hubnout.

Ale co je vůbec největším překvapením moderního výzkumu, je fakt, že mikrobiota ve střevech ovlivňuje silně také psychiku. Nekvalitní střevní mikroflóra souvisí s rozvojem depresí. Když vědci nezdravou skladu střevní mikroflóry člověka usadí ve střevech laboratorních myší, začnou tyto projevovat depresivní chování. Mozek se střevní mikroflórou komunikuje. A opět platí, že pozitivní naladění zlepšuje kvalitu mikroflóry a lepší kvalita mikroflóry má pozitivní vliv na kondici psychiky.

„V neposlední řadě je třeba zmínit, že velmi podstatný vliv na kvalitu druhové a početní skladby střevní mikroflóry má pravidelný pohyb. Ten působí nejen přímo na tělo, ale také na bakterie, které pak pozitivně ovlivňují organismus v mnoha aspektech,“ dodávají vědci z Nového Jižního Walesu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat