Kurkuma a levandule: Jak zmírní vánoční stres?

Vánoce už dávno nejsou ani pohanskou oslavou slunovratu, ani křesťanskou oslavou narození Ježíše. Moderní společnost z nich udělala stresující vzývání konzumu. Téměř každý pátý dospělý tak vnímá tyto svátky spíš negativně jako období extrémní psychické zátěže. Pomoci můžou kromě změny pohledu na svátky a především změny chování také některé byliny a koření. Přidání kurkumy do jídel či popíjení levandulového čaje zmůže hotové zázraky.

Vědci z Austrálie tvrdí, že vůbec nejhorším řešením vánočních stresů je ležení u televize. „Čím méně pohybu a čím více času stráveného před obrazovkou, tím pravděpodobněji vznikne deprese a úzkost,“ tvrdí psychologové z Deakin University v Austrálii. Pohyb a cvičení v prosinci jsou nezbytné nejen kvůli postavě a faktu, že nás čekají kalorické bomby v podobě vánočního cukroví a večeře, ale právě kvůli psychice.

„Cvičením se v mozku uvolňuje GABA (kyselinu gama-aminomáselnou), která pomáhá produkovat endorfiny zlepšující náladu,“ dodávají neurologové z Princetonské univerzity.

Také vyvážená strava v době předvánoční je dobrou prevencí. Nejen velké množství zeleniny, především té listové, pomáhá zlepšit kondici fyzickou a psychickou, ale také některé druhy koření působí přímo jako anxiolytika. Například kurkuma zlepšuje myšlení a mění v mozku procesy zpracovávání strachu a úzkosti.

„Zvyšuje hladinu esenciální mastné kyseliny DHA v mozku a tím ulevuje od úzkosti,“ tvrdí doktor Paul Chamberlain.

Levandulový čaj či přímo levandulový olej v kapslích pak působí podle německých vědců podobně jako lék lorazepam. Na rozdíl od něj ale nemá takové negativní vedlejší účinky.

Prevencí depresí a úzkostí je krom jiného zdravá střevní mikroflóra přímo ovlivňující chemismus v mozku, proto je dobré stravovat se pestře a zdravě, případně podpořit střevní bakterie konzumací probiotik.

Jak se vlastně pozná?

Říkáte si, že vy přece žádnému vánočnímu stresu nepodléháte? Pak možná nemáte tak úplně pravdu... Jen na sobě nepozorujete ty "správné" příznaky. Jak poznat, že vás stres ovládá víc, než si připouštíte?

Pokud na většinu z následujících otázek odpovíte "ano", je načase zvolnit a začít taky trochu relaxovat.

1. Častěji než dříve vám cuká levé oko.

2. Vaše jindy pravidelná menstruace se najednou chová, jak chce. Na několika dnech jí zjevně nezáleží.

3. Odpad vám ucpávají vlasy. A také na hřebenu jich je víc než jindy.

4. Máte nezvykle tmavé a velké kruhy pod očima.

5. Ačkoli jste normálně přímo ukázkový spáč, poslední dobou se probouzíte uprostřed noci, nad ránem a těžko se vám usíná.

A malý bonus – začínáte být k nesnesení. Často na ostatní křičíte, ztrácíte nervy kvůli maličkostem.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat