Přehnali jste to s bramborovým salátem? Aneb první pomoc při přejedení

Svátky znamenají zvýšené nároky na naše zažívání. Ostatně málokdy toho spořádáme tolik jako právě během oněch několika dní od Štědrého večera do Nového roku. A tak není divu, že náš žaludek mnohdy výrazně protestuje.

Co dělat, aby všechny ty „milé“ příznaky přejedení co nejrychleji odezněly?

1. Pomozte metabolismu

Není třeba panikařit – nejste první ani poslední, kdo má po štědrovečerní hostině ještě několik dní pocit, že už v životě nevezme do úst jediné sousto. Váš metabolismus zkrátka dostal pořádně zabrat. A tak je nutné mu pomoci. V první řadě zkuste nějaký prostředek na podporu zažívání a spalování. Například mátový čaj nebo ve sklenici vody rozmíchanou lžíci jablečného octa. Pokud trpíte pocitem na zvracení, zkuste slabší zázvorový odvar. S podrážděným žaludkem pak pomůže například heřmánek, s nafouknutým bříškem fenykl.

2. Naložte si salát (ne bramborový)

V následující dny odolejte vábení další těžkých vánočních jídel (případně si jich dejte jen malé množství) a zaměřte se na to, abyste přes den snědli dostatek ovoce a zeleniny. Nejenže dodáte tělu vlákninu, která podpoří trávení, ale také řadu antioxidantů, které mu pomohou vypořádat se snáze s následky, které jste na svém organismu zanechali nezdravými potravinami (navíc v tak velkém množství).

3. Hodně pijte

Hydratace je pro tělo základ. A pro to, které bojuje s následky přejídání, je nezbytná. Kromě již zmíněných bylinkových čajů si dopřejte dostatek čisté vody (neperlivé), kterou můžete dochutit několika plátky ovoce či zeleniny (citrusy, okurka apod.). Díky vodě vyplavíte z těla toxiny a zmírníte pocit nadmutého břicha. Mimochodem, voda bude i vaším spojencem, pokud vám bude hrozit další přejídání – prostě si dejte před jídlem velkou sklenici vody a nesníte toho tolik.

4. Vyhýbejte se alkoholu

A nejen jemu, ale také kávě, silnému černému čaji nebo limonádám. Proč? Tyto nápoje totiž vašemu zažívání zrovna nesvědčí, naopak mohou přispět k podráždění žaludku, nadýmání a také k pálení žáhy.

5. Pozor na porce

Není samozřejmě nutné, abyste si o svátcích odpírali všechny ty dobroty, které k nim patří. Jen si dávejte pozor na to, kolik si nakládáte na talíř. Česká kuchyně, a ta sváteční především, je poměrně těžká, mastná, zkrátka odborníci na výživu z ní nejspíš nejsou nadšení (ale ani oni si ji jednou za rok jistě nenechají ujít). Pamatujte na to a vždy si dávejte jen menší porce. O nic tak nepřijdete, a když budete mít hlad, sáhněte spíše po zelenině či ovoci. Vaše zažívání vám bude vděčné!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat