Těhotenství a pohyb. Jde to dohromady?

Byla jste zvyklá celý život cvičit, ale zjistila jste, že jste těhotná, a teď vás trápí otázka, zda můžete svou lásku k pohybu nadále rozvíjet? Otěhotněla jste a chtěla byste trochu zlepšit fyzičku, ale bojíte se, abyste neublížila miminku? Pak pro vás máme dobré zprávy!

Za předpokladu, že nemáte rizikové těhotenství a lékař vám pohyb nezakázal (pro svůj klid s ním sport během gravidity zkonzultujte), pak se odborníci shodují – za dodržení určitých pravidel vám pohyb jen a jen prospěje!

Nejste nemocná, ale těhotná!

Ačkoli pro spoustu příležitostí se může zdát těhotenství jako skvělá výmluva („to víš, já bych ráda, ale čekám miminko…“), dnes už víme, že to není nemoc, ale přirozený stav, na který naše tělo příroda vybavila. A tak není důvod prosedět či proležet ho na gauči. Naopak! Přiměřený pohyb (ano, i sport) vám může prospět. Podle odbornice na fitness Sary Haley hned ze tří důvodů!

„Prvním z nich je, že vaše tělo by mělo být v tom nejlepším možném stavu – vždyť v sobě nosíte nový život! Zadruhé vám může dobrá fyzička pomoci při porodu, který, jak všechny víme, je pro tělo docela zátěž. A do třetice nám pohyb během těhotenství pomůže dostat se po porodu zpět do formy,“ vypočítává Sara.

Začněte zvolna…

Nebyla jste před těhotenstvím zrovna fanynkou fitness? Pak se rozhodně nepřepínejte! Z ničeho nic si začít dávat „do těla“ by vám neprospělo ani jako netěhotné, natož nyní. Snažte se vybrat zpočátku co nejméně namáhavý pohyb a sledujte reakce svého těla. Některá fitness centra nabízejí přímo cvičení pro těhotné. Pokud se vám nechce opouštět pohodlí domova, můžete se porozhlédnout po nějakém DVD či videu na internetu s cviky pro těhotné. Hlavně ale netlačte na pilu!

…a ani později to nepřehánějte

Jistě, všechny jsme viděly fotografie či videa žen ve vysokém stupni těhotenství, které zdvihají činky, běží maraton nebo provádějí u tyče akrobatické cviky. Jenže upřímně – to jsou spíše výjimky. Většina z nás s postupujícím těhotenstvím a s ním spojeným zvětšujícím se bříškem, bolavými zády, zadýcháváním se či přibíráním na váze nebude nějakého extrémního pohybu schopná. A ani by nám takové cvičení nemuselo prospět. Proto je podle Sary nejvhodnější zvolit mírnou a střední zátěž (záleží na tom, jak aktivní jste byla před otěhotněním a zda vaše těhotenství probíhá, jak má – opět není na škodu konzultace s lékařem).

„Vždy byste si měla dávat pozor, abyste se příliš nezadýchala a nepřehřála. Měla byste být během cvičení schopna normálně mluvit nahlas, bez popadání dechu,“ radí fitness odbornice. „Dopřávejte si pauzy na oddech a nemějte na sebe žádné velké nároky!“

Co zvolit?

Kromě již zmíněného cvičení zaměřeného přímo na těhotné ženy se můžete pustit do chůze, plavání nebo těhotenské jógy. Neublíží vám ani pilates pro těhotné, rotoped nebo běh (nikoli ale maratonské tratě apod.) a další oblíbené sporty, ale ty se mohou postupem času stát příliš nepohodlné. Vždy poslouchejte své tělo – překonávat limity a bolest není v těhotenství dobrý nápad.

Čemu se vyhnout?

Během těhotenství lékaři rozhodně nedoporučují jakékoli cviky, při nichž hrozí pád (například lyžování, brusle, jízda na koni či kole apod.), bojové sporty, některé silové sporty, nadměrné skákání nebo cvičení ve vysokých teplotách (např. bikram jóga). Nejste si jistá, zda váš oblíbený sport patří mezi ty povolené? Zeptejte se lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat