Co jste možná nevěděli o spánku

Spánek je sice snad nejpřirozenější věc na světě, a přesto – nebo možná právě proto – se občas zdá být úplnou vědou. Existuje spousta známých rad a tipů jak spát dobře a zdravě. A i tak o spánku možná ještě pár zajímavostí nevíte.

Vůně

Je známo, že kvalitu spánku dokážou ovlivnit i nejrůznější vůně. Někomu se dobře usíná s levandulovým polštářkem, někdo má nad postelí pověšenou meduňku nebo mu ložnice voní po vanilce. Naopak, pokud si do pokoje postavíte vázu s liliemi nebo konvalinkami, může se stát, že budete dlouhé hodiny zírat do stropu, aniž byste konečně usnuli.

Pokud se však vydáte do bylinkářského obchůdku například pro levanduli, protože jste vyčetli, že působí relaxačně a dobře se po ní usíná, může se stát, že budete zklamáni – i na vůni si totiž musíte zvyknout. Podle jednoho amerického výzkumu je lepší zvolit vůni, která nám dává pocit bezpečí, například takovou, kterou máme asociovanou s dětstvím nebo příjemnými vzpomínkami. To, že etiketa nebo popis výrobku či bylinky zaručuje relaxaci, ještě neznamená, že tak bude působit i na nás. Mimochodem, autoři tohoto výzkumu doporučují ženám, jejichž manžel odjel například na služební cestu, ony zůstaly doma samy a mají problémy usnout, aby se „zachumlaly“ do partnerova pyžama. Jeho vůně jim právě poskytne onen pocit bezpečí.

Délka spánku

O tom, kolik hodin denně bychom měli strávit v říši snů, se dodnes vedou spory. Obecně se ale dá říci, že ideální délka spánku odpovídá přibližně 8 hodinám denně. Jak ale upozorňuje americká antropoložka Carol Wothmanová, není třeba být vystresovaný z toho, že se během noci dvakrát až třikrát bez nějakého jasného důvodu probudíte. Je to ještě pozůstatek evoluce. Měli byste však zase velmi brzy usnout.

Televize

Věčná otázka – pořídíme si televizi do ložnice? Odborníci na spánek ji spíše nedoporučují. Sledování televize před spaním vás totiž může ještě více probudit, takže se může stát, že ještě nějakou dobu po jejím vypnutí budete koukat do stropu a marně přemlouvat svůj mozek, aby „vypnul“ a konečně vám dovolil usnout. Mnohem lepší je pro „přivolání“ spánku knihou – příjemně vás unaví.

Matrace

Tvrdost matrace, kterou byste měli zvolit, určuje mnoho faktorů, mezi nimi například vaše hmotnost, zdravotní stav, ale i třeba dlouholetý zvyk (jen velmi těžko si člověk, který spí celý život na tvrdší matraci, zvyká na měkkou a naopak). Tvrdost matrace a její kvalita se na kvalitě spánku velmi významně podílí, proto byste ji neměli podceňovat. A to ani tehdy, kupujete-li si manželskou postel. Pokud je váš partner/ka zvyklý/á spát na jinak tvrdém podkladu, kupte si raději postel se dvěma různými matracemi. Je to lepší, než aby si jeden z partnerů musel zvykat na nepohodlí a minimálně prvních několik týdnů se namísto spánku jen tak převalovat.

Přikrývka

Ačkoli v České republice jsou společné přikrývky poměrně novinkou a spíše chvilkovým módním trendem, řada domácností si je pořídila. Pokud oba partneři dokážou spát celou noc prakticky nehybně, není to žádný problém, ale pokud to není tak úplně váš případ, buďte před nákupem společné přikrývky opatrní. Je to sice romantické, ale vzbudit se uprostřed noci zimou a pak ještě vymotávat přikrývku zpod partnera/ky tak, abyste ho/ji nevzbudili, je v podstatě nadlidský výkon. A na kvalitě spánku rozhodně nepřidává…
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat