Máte hrubou kůži na dlaních a chodidlech? Může souviset s nádorem v jícnu

Tylóza neboli mozolovitost či zhrubnutí dlaní a chodidel je genetickou chorobou, která má ale jiné vážné důsledky. Gen kódující tuto kosmetickou potíž totiž vyvolává u člověka také nádor jícnu. Tento typ rakoviny bývá odhalen často velmi pozdě a vědci se snaží najít diagnostické metody, které by pomohly odhalit nádor včas.

Na Queen Mary University v Londýně vyvíjejí dechový test, který dokáže odhalit nádor žaludku a jícnu včas. Karcinom jícnu bývá velmi často vyvolán polykáním velmi horkých potravin a nápojů (o teplotě vyšší než pětašedesát stupňů Celsia). Ale ví se také, že majitelé gnu iRHOM2 onemocní velmi často právě nádorem jícnu.

Nejde jen o chybu na kráse

Tento gen přitom ovlivňuje produkci keratinu (rohoviny) na dlaních a chodidlech. Majitelé genu, a tedy i dědičného onemocnění zvané tylóza – nadměrné mozolovitosti dlaní a chodidel –, by se měli pravidelně nechat vyšetřovat na nádor jícnu.

Výzkumy z Queen Mary University přispívají k chápání vztahu některých kožních onemocnění a rakoviny.

Pro dokonalá chodidla

U většiny lidí jsou nicméně ztvrdlé a popraskané paty spíše výsledkem zanedbané péče o chodidla než záležitostí genů. Že se vám nechce utrácet za profesionální pedikúru? I tak můžete mít paty jako ze žurnálu! Jak na domácí pedikúru?

  • Do lavoru nalijte horkou vodu (respektive tak horkou, jak snesete, samozřejmě není účelem se opařit nebo úpět bolestí – pedikúru si máte v první řadě užít). Teplá voda jednak změkčí ztvrdlou kůži i nehty (budou se vám lépe stříhat), jednak vám zajistí příjemnou relaxaci. Přidejte do ní koupelovou sůl nebo jiný přípravek, který pokožku hezky zvláční.
  • Po několika minutách začněte na mokrých chodidlech s odstraňováním ztvrdlé kůže pomocí pemzy nebo speciální škrabky. Ale pozor, jemně! Počítejte s tím, že pokud jste se svým chodidlům nevěnovala nějakou dobu, nebude jedna pedikúra stačit – pemzu byste měla používat každý týden. Při odstraňování kůže byste rozhodně neměla cítit bolest. Pokud je vám procedura nepříjemná, raději přestaňte (můžete mít například příliš drsnou pemzu, ale je rovněž možné, že jste to trochu přehnala a už se snažíte odřít si „živou“ pokožku).
  • Nohy vraťte zpátky do lázně (pokud mezitím vychladla, přidejte ještě trochu horké vody) a nechte je v ní ještě pět minut. Poté nohy jemně osušte měkkým ručníkem.
  • Na řadu přicházejí nehty. Pomocí kleštiček je opatrně ostříhejte (pozor na příliš krátké nehty, rády na nohou zarůstají). Na rozdíl od nehtů na rukou se stříhají dorovna, nikoli dokulata. Poté jemně zatlačte nehtovou kůžičku a nehty na závěr zapilujte.
  • Nyní nadešel čas dopřát svým každodenně zkoušeným nohám příjemnou masáž. Na tu v domácích podmínkách nepotřebujete žádný speciální kurz, prostě naneste do dlaní trochu pečujícího mléka nebo krému určeného na nohy a chodidla (zajistí kromě relaxace i jemnost pokožky) a od kotníku systematicky a velmi jemně nohy pomocí malých kroužků masírujte. Nevynechejte ani prsty! Věnujte se každému hezky zvlášť. Pak čekejte, než se krém zcela vstřebá.
  • Nakonec přišel čas na zdobení nehtů. Vyplatí se věnovat jim při lakování stejnou péči jako nehtům na rukou. Zvláště pokud se chystáte zvolit tmavý lak, naneste na nehty nejprve vrstvu bezbarvého, abyste předešla zažloutlému zabarvení nehtu. Poté aplikujte svůj oblíbený odstín (mimochodem, už dávno neplatí, že lak na rukou i nohou se musí shodovat). Vyplatí se nanést dvě vrstvy, aby byla barva pěkně sytá a vydržela.  Nakonec můžete aplikovat ještě vrstvu bezbarvého ochranného laku – tak vaše nehty vydrží krásné i několik týdnů.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat