Docvičeno? Tak se vyhněte těmto častým sportovním chybám

Pokud jste se rozhodli zařadit do svého života porci pohybu nebo pokud jste nadšeným sportovcem, jistě vás zajímá, jak efekt pohybu na tělo „nevymazat“ nějakými chybami. Třeba těmi, kterých se spousta z nás dopouští bezprostředně poté, co odloží činku, míč či propocené tričko.

Jakým přešlapům se rozhodně vyhnout?

Přešlap č. 1: Podlehnutí chutím

Jste po cvičení vyčerpaní, máte hlad a před očima vám vyskakují obrázky smažených hranolků z blízkého fast foodu, domácího koblížku z nedaleké pekárny, dortíku z té cukrárny na rohu… Než člověk dojde domů, musí odolat tolika pokušením! A co si budeme namlouvat – spousta z nás podlehne. Vždyť si to za tu námahu zasloužíme, no ne? Chyba. Vaše tělo ve skutečnosti potřebuje spíše doplnit tekutiny a dodat bílkoviny s vlákninou. Ne cukry a nezdravé tuky!

Přešlap č. 2: Z posilovny do auta

Když jste si dali do těla, měli byste se také pořádně vydýchat a „vychladnout“. Není dobré hned po namáhavém cvičení usednout na zadek. Pěkně se protáhněte, projděte se, zkrátka nechejte tep, ať se postupně vrátí na svou původní hodnotu, a dopřejte lehce aktivní odpočinek i svalům. Nebudete tak unavení a nebude vás druhý den všechno bolet. Takže – vydýchat a protáhnout!

Přešlap č. 3: Energy drink

Únava po cvičení je normální. Ačkoli pohyb dodává energii, po nějaké chvíli může přijít jakýsi útlum. A ten spousta lidí řeší energetickým nápojem. Chyba. Jednak stačí vyčkat, až únava sama opadne, jednak jsou energy drinky plné cukru a dalších chemikálií, takže pozitivní efekt cvičení na vaše zdraví rychle zmizí. Navíc kvůli vysokému obsahu kofeinu dehydratují, což je to poslední, co váš organismus potřebuje. Sáhněte po čisté vodě!

Přešlap č. 4: Pozdní převléknutí

Právě jste si dali v posilovně do těla, míříte propocení do šatny, jenže sprchy jsou plné a vám se nechce čekat? A tak se v mokrém oblečení vydáte domů – však to nemáte tak daleko! Odhlédneme-li od faktu, že se k vám nikdo nebude chtít přiblížit na kratší vzdálenost, znamená propocené oblečení skvělý základ pro celou řadu onemocnění kůže. Vlhko a teplo totiž milují bakterie i kvasinky, které si takovou příležitost nenechají ujít. Takže příště sprchu neodkládejte a fitness centrum opouštějte čistí, v suchém oblečení!

Přešlap č. 5: Bez poznámek

Ačkoli cvičíte jen pro sebe a netrénujete například na maraton, byla by škoda nezaznamenávat si svůj pokrok. Mít přehled o tom, jak jste se zlepšili, jak poskočila vaše fyzička nebo jak vám narostly svaly (a vytrácí se tuk), je skvělou motivací. A ta je zase předpokladem, že s pohybem jen tak neskoncujete. A že někdy budete mít chuť. Se sešitem, kde budete mít zaznamenané pokroky, se vám ale nebude končit tak snadno – vždyť sami jasně vidíte, jak vám pohyb prospívá!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat