I deprese jsou dědičné. Vědci mají první důkaz

Vědci z Nizozemska tvrdí, že mají první důkaz o genetické podmíněnosti depresí. Studiem izolovaných skupin se sníženou genetickou variabilitou objevili gen, který zvyšuje riziko vzniku depresivních symptomů u člověka. Dosud se přitom soudilo, že deprese vzniká na základě působení vnějších vlivů.

Vědci z Erasmovy univerzity v Nizozemsku a Ruské akademie věd v Novosibirsku zkoumali genom dvou tisíc obyvatel jedné nizozemské vesnice, která byla po staletí izolována od okolí a má velmi málo variabilní genetickou informaci. V této populaci se podařilo prokázat, že majitelé genu NKPD1 – který kóduje některé bílkoviny účastnící se pochodů v buněčné stěně – byli o čtyři procenta častěji depresivní.

Mezi jedinci s tímto genem bylo o čtyři procenta více osob s depresí, pocitem bezcennosti, neschopností se soustředit a malátností.

„Genetická výbava jedince podle všeho hraje roli v tom, zda majitel onemocní duševní chorobou, nicméně jediný gen nikdy nebyl přímo spojen s touto poruchou a vždy se mínilo, že svou roli hrají i vlivy prostředí,“ píše deník The Independent.

„Jsme první, kdo odhalil možné genetické spojení v tomto smyslu… NKPD1 může být prvním molekulárním mechanismem depresí,“ uvedl k výzkumu jeden z autorů doktor Najaf Amin z Nizozemska.

Nebezpečné následky

Deprese je závažným onemocněním, které pacienty netíží jen na duši. Bristkým vědcům se podařilo přednedávnem dokázat, že deprese souvisí i s některými závažnými chorobami, konkrétně rakovinou!

Vědci z University College London a University of Edinburgh prokázali už 163 tisíc osob, že je deprese a úzkost nejnebezpečnější u onkologických pacientů, kteří se začnou léčit. Snižuje totiž výrazně šanci na úspěšné uzdravení. Lidé trpící depresí a úzkostí zemřou o dvaatřicet procent častěji.

„U některých typů rakoviny je ale riziko mnohonásobně větší. Třeba u leukémie snižuje deprese a úzkost šanci na uzdravení čtyřikrát. U rakoviny prostaty, slinivky a hltanu dvakrát,“ tvrdí doktor David Batty z University College London.

Vědci z Harvardovy a Yaleovy univerzity také prokázali, že chronický stres vyvolávající deprese a úzkosti vyvolává i nádorové onemocnění, snižuje funkčnost imunity a podporuje růst a šíření nádorů v těle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat