Připravte se včas na sezónu maratonů

Běh je dnes oblíbeným sportem, a tak není divu, že se v řadě měst pořádají běžecké akce, na kterých spolu s ostatními můžete prověřit své síly. Nejen na klasické maratonské trati, ale také na kratších vzdálenostech. Ovšem ani ty byste neměli podceňovat! Jak své tělo na delší běh připravit?

Uběhnout pár kilometrů přece zvládne každý, no ne? Možná byste byli překvapení, jak s naším tělem bez přípravy dokáže zamávat třeba 5 kilometrů! Pokud jste se rozhodli přidat se letos k lidem, kteří se účastní půlmaratonů, rodinných či charitativních běhů, máme pro vás několik tipů, jak svůj bohulibý záměr proměnit bez potíží v realitu.

Nic si nenamlouvejte

Jak dlouho byste se měli na běh chystat? Záleží samozřejmě na jeho délce, ale předpokládejme, že se chystáte na 5kilometrovou trať a vaše fyzička není zrovna ukázková. Pak byste přípravě měli věnovat alespoň 8 až 10 týdnů. Nemá cenu si nic nalhávat – vstát z gauče a vyrazit s ostatními běžci může skončit nejen překvapením pro vás (když zjistíte, že vaše kondice je ještě horší, než jste si mysleli), ale také nepříjemným zraněním. Připravte si proto „tréninkový plán“ a poctivě se ho držte. Zpočátku to půjde ztuha, ale vytrvejte. Postupně si přidávejte zátěž a nepřepalte začátek!

Neignorujte bolest

Pokud vás v rámci přípravy bolí svaly a klouby (u běžců to často bývají kolena), nejspíš jste něco přehnali. Nesnažte se bolest „přechodit“, to byste si mohli nepěkně ublížit. Namísto toho věnujte pozornost správnému protahování a nezapomínejte na odpočinek. Pokud bolest přetrvává nebo se zhoršuje, není od věci navštívit lékaře. Kvůli vidině sportovního výkonu si přece „neodděláte“ kolena! Mimochodem, pokud jste nemocní, odložte trénink na jindy. Běhat s teplotou, ucpaným nosem či bolavým krkem není nic příjemného, a navíc můžete nemoc ještě zhoršit.

Nesoustřeďte se jen na běhání

Zní to celkem logicky – když trénuji na běh, musím běhat. Ale neznamená to, že to je jediná pohybová aktivita, kterou byste v rámci přípravy na závod měli absolvovat! Soustřeďte se také na posilování (potřebujete svaly v kondici) a protahovací cviky.

Neopomíjejte pokroky

Jak poznáte, že se opravdu zlepšujete? Zapomeňte na své pocity a vezměte do ruky papír a tužku nebo chytrý telefon s příslušnou aplikací. Zaznamenávat si, kolik jste toho uběhli (či jakou rychlostí), je velmi důležité. Co jiného vám napoví, zda jste na svůj velký běh opravdu připraveni? Navíc vás postupné zlepšování motivuje k dalšímu tréninku.

Nečekejte zázraky

I když jste poctivě trénovali, může se stát, že v samotném závodě neodvedete takový výkon, jaký jste si představovali. Člověk není stroj a může se stát, že vám „nesedne“ trať nebo prostředí s dalšími stovkami běžců. To se prostě stává. Byla by ale škoda nechat se případným „neúspěchem“ (i když o ten ve vašem případě rozhodně nejde) odradit od dalšího sportu. S každým dalším pokusem totiž budete lepší a lepší! A s tím i vaše fyzická kondice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat