Největší chyby při cvičení. Škodí nejen hubnutí, ale i zdraví

Rozhodli jste se s příchodem jara a vidinou plavkové sezóny dát do latě svou fyzičku a zpevnit postavu? Pak je vaším největším spojencem samozřejmě pohyb. Jenže z nadšení se můžete dopouštět řady chyb, které vám vaši snahu o lepší výsledky i tělo mohou sabotovat.

Kterých omylů se nejen začátečníci často dopouštějí?

Nedrží se plánu

Pokud jste se rozhodli pro návštěvu posilovny či fitness centra, všimněte si, jak cvičí profesionální trenéři či lidé, kteří tato zařízení již nějaký ten čas navštěvují. Oni totiž hned po příchodu neskočí na stroj s největší zátěží! Kdepak. Nejprve absolvují „zahřívací kolo“, během něhož protáhnou svaly a svůj organismus připraví na skutečnou zátěž, a teprve poté si dají pořádně do těla. Na závěr cvičení pak obvykle opět uberou tempo či intenzitu, vydýchají se, protáhnou a „vychladnou“.

Tento postup má svou logiku. Pokud své nepřipravené tělo začnete hned „týrat“, můžete si nejen přivodit nepříjemné zranění, ale následující den se téměř nehnete a vaše odhodlání cvičit výrazně poklesne. Pokud si nejste jistí, jak správně při cvičení postupovat, neostýchejte se zeptat zkušenějších či přítomných trenérů.

Často mění styly

Je jasné, že zpočátku budete nejspíš chvíli hledat, který druh pohybu je pro vás ten pravý, ale neměňte druhy cvičení příliš často a příliš radikálně. Vaše snahy o zpevnění postavy tak mohou být méně efektivní. A navíc u některých sportů může chvilku trvat, než do nich proniknete a začnou vás opravdu bavit. Vzdávat to po první zkušenosti by mohla být velká škoda. Ano, pohyb musí být především zábavou, ale nečekejte, že objevíte nějaký, který vám zaručí výsledky zcela bez potu a námahy!

Soustředí se jen na jednu partii

Zatímco muži touží po vytvarovaných bicepsech, ženy se soustředí na stehna či zadeček. Ale byla by chyba zbytek těla při cvičení či posilování zcela ignorovat! Pěkně do cvičení zapojte všechny svalové skupiny. Až získáte pořádnou fyzičku a zpevníte tělo, můžete se soustředit na problematické partie či na vytvarování určitých částí postavy.

Nejsou trpěliví

Spousta lidí překračuje práh fitness centra s představou, že po měsíci obléknou o velikost či dvě menší oblečení, uzvednou 20 kilo a budou mít na břiše pekáč buchet. Jenže takhle naše tělo nefunguje. Chce to vytrvalost a trpělivost. A pokud je vaším snem zhubnout, budete muset ve svém životě přijmout i další změny, především v jídelníčku (hlavně ale nesmíte hladovět, sport a podvýživa si rozhodně netykají, ostatně ani našemu zdraví týrání hlady neprospívá – klíčem je vyvážená a pestrá strava).

Zkrátka nečekejte zázraky přes noc! Budete totiž zklamaní a vaše předsevzetí o cvičení brzy zmizí v propadlišti dějin. A to jistě nechcete. Pokud máte pocit, že se vaše snaha neprojevuje na vaší postavě tak, jak by podle vás měla, obraťte se na odborníky, kteří vám pomohou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat