Kurkuma je skvělou prevencí řídnutí kostí

Kurkuma je kořením s prevencí osteoporózy a řídnutí kostí. V medicíně Dálného východu je už tisíce let ceněna jako všelék. Na západe si medicína teprve začíná všímat některých jejích farmakologických účinků a aplikovat je v rámci své metody léčení.

Kurkuma pomáhá obnovit a opravovat kosti dokonce i u starších osob, které jsou ohroženy řídnutím kostí nejvíce. Vědci (1) z Janova podávali seniorům po dobu šesti měsíců preparát z kurkumy. A po skončení léčby zjistili, že ve srovnání se skupinou užívající placebo se u nich zvýšila hustota kostí o sedm procent, což je velmi významné a může být prevencí komplikovaných zlomenin.

Profesor Stefano Togni přitom vycházel z předchozích výzkumů, které prokázaly pozitivní účinky kurkumy na zdraví kostí u laboratorních zvířat. Autoři (1) se domnívají, že konzumací kurkumy bude účinek slabší, protože kurkumin se z koření vstřebává v menší míře.

Zdravé mlsání

Jak kurkumu (2) svému tělu dodávat? Samozřejmě si můžete koupit nejrůznější pilulky s jejím extraktem nebo ji přidávat do nejrůznějších pokrmů, ale proč si nespojit příjemné s užitečným a kurkumu nemlsat? Vyzkoušet můžete třeba následující lahodné bonbony!

Budete potřebovat: 2 šálky vody, 1 lžíci mleté ​​kurkumy, 3 lžíce medu, 2 lžíce kokosového oleje (volitelné – viz poznámka níže), 4 lžíce želatina v prášku (neochucené)

Postup:

  1. V hrnci smíchejte vodu, kurkumu, med a kokosový olej. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut.
  2. Ochutnejte roztok a případně doslaďte medem podle chuti.
  3. Odstraňte z tepla a postupně vmíchejte želatinový prášek.
  4. Míchejte metličkou, dokud se želatina nerozpustí.
  5. Nalijte do mělké mističky nebo na mělký plech vyložený pečicím papírem a nechce zcela ztuhnout.
  6. Ztuhlé želé nakrájejte na malé kostky. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici, trvanlivost je přibližně 7 dní.

Poznámka: Kokosový olej je v tomto receptu volitelný. Používá se pro zvýšení absorpce kurkumy, ale může vytvořit tenkou bílou vrstvu na povrchu želé. Pokud by vám vzhled vadil, stačí olej vynechat.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28429336/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat