Tři hodiny chůze týdně jsou skvělým tréninkem pro mozek

O chůzi toho bylo v posledních letech napsáno mnoho. Jedno je však jisté, člověk není tvor sedavý a během evoluce byl v pohybu příliš dlouho na to, aby se bez pravidelné chůze obešel. A nová studie z Kanady tomu jen nasvědčuje. Už tři hodiny chůze týdně prý dokážou být vhodnou prevencí demence a zvyšují výkonnost mozku.

Cévní demence je u starších osob velmi běžná. A podle kanadských neurologů ale může právě těmto osobám výrazně zkvalitnit život pravidelná chůze a pohyb. Stačí tři hodiny týdně celkem a výkonnost mozku se znatelně zvýší. A to proto, že při chůzi dochází k lepšímu prokrvení tohoto orgánu a zásobení kyslíkem a živinami podporují kognitivní centra.

„Je dobře dokázáno, že pravidelné aerobní cvičení zlepšuje zdraví oběhové soustavy a také mozkových cév… snižuje riziko rozvoje chronických potíží jako vysokého krevního tlaku, diabetu typu 2 a vysokého cholesterolu. Tyto chronické potíže mají negativní vliv na zdraví mozku, zřejmě kvůli sníženému průtoku krve mozkem,“ uvedla jedna z autorek výzkumu doktorka Teresa Liuová Ambroseová z Univerzity v Britské Kolumbii.

Sáhněte po motyčce

Hledáte v rámci prevence demence alternativu k výše zmíněné chůzi? Máme pro vás tip! Zahradničení je tak zdravou – tělu i duši prospívající – aktivitou, že by mělo být na předpis. Především u osob vyššího věku. Tvrdí to britskou vládou podporovaná organizace PHE vydávající doporučení lékařům i veřejnosti. Podle expertů totiž tato činnost výrazně snižuje riziko onemocnění demencí a její nástup oddaluje i u lidí, kteří patří do rizikové skupiny.

Doktor William Bird z organizace Public Health England tvrdí, že by praktičtí lékaři měli předepisovat zahradničení především jako formu terapie u pacientů, jimž hrozí metabolický syndrom a mentální poruchy.

„Dávka zeleného prostoru opravdu spojuje lidi znova s přírodou, může vykonat mnoho dobrého. Krevní tlak se sníží, svalové napětí se sníží, všechno tohle se stane během pár chvil, co vstoupíte do parku nebo zahrady… Demenci, diabetu 2. typu a chorobám srdce a cév lze předcházet i je léčit pomocí zahradničení a pobytu v přírodě,“ tvrdí doktor Bird, podle něhož by podobný postoj měla zaujmout a stejné doporučení vydat i Světová zdravotnická organizace.






Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat