Starší lidé spát nepotřebují. Nesmysly o spánku, kterým stále věříme

Zdálo by se, že když každý večer uléháme do postele a spánek patří k nejzákladnějším lidským činnostem, měli bychom o něm vědět prakticky všechno. Jenže i když to zní logicky, pravda to není. Které mýty o spánku stále žijí vlastním životem?

Těmto bychom měli přestat věřit!

Čím je člověk starší, tím méně spánku potřebuje

Ano, spánek se s věkem mění, ale není pravda, že senioři vystačí každý den se čtyřmi nebo pěti hodinami spánku. Mohou se však častěji budit, hůře usínat nebo naopak být „vyspalí“ už nad ránem… To však neznamená, že by si neměli tyto výpadky spánku nahrazovat (například šlofíkem po obědě, či kdykoli na něj budou mít chuť, nebo tím, že zůstanou déle v posteli a nebudou vstávat po šesté ranní). Že spíte jinak, neznamená, že potřebujete spát málo.

Když budu spát přes den, nebudu spát v noci

Zmáhá vás odpoledne únava, chce se vám po obědě spát, ale vy se raději udržíte zuby nehty v bdělém stavu (i když byste měli čas i možnost si na chvíli dopřát osvěžující šlofík), protože se bojíte, že byste v noci koukali do stropu? Pak vězte že slovutní vědci dokázali, že odpolední spánek, který netrvá déle než 30 minut, nám večerní usínání nezkomplikuje! A co víc, dokáže osvěžit, dobít energii a zlepšit soustředění či paměť.

Večer se nesmí cvičit, jinak hrozí problémy se spánkem

Vyhýbáte se cestou z práce fitness centru, protože večer se přeci cvičit nesmí? Pak pro vás máme špatnou zprávu – tuhle výmluvu, proč necvičíte, už můžete škrtnout. Ano, je pravdou, že pokud ještě zpocení a zchvácení ze sportu lehnete do postele, jen tak neusnete. Ale když bude mezi pohybovou aktivitou a odchodem do hajan alespoň hodinka či dvě, žádných potíží se nemusíte obávat.

Počítání oveček pomáhá usnout

Také už od dětství před spaním počítáte ovečky, abyste rychleji zabrali? Podle vědců to děláte zbytečně. Nejrůznější studie se snažily najít spojitost mezi snazším usínáním a počítáním, ale nepovedlo se. Dokonce jeden výzkum tvrdí, že počítání oveček u lidí trpících nespavostí usínání ještě zhoršuje!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat