Domácí jogurty a kvašená zelenina jsou výbornou prevencí i léčbou depresí

Vztah mezi zdravím mozku a střevní mikroflórou byl popsán už před lety. Ale stále častěji vyplývá najevo, že tato vzájemná bilance je mnohem významnější, než se soudilo. Zdravá skladba střevních bakterií totiž může ovlivňovat i mnoho z psychických vlastností člověka. Třeba jeho mentální potíže. A zlepšením mikroflóry – stravou – lze také zlepšit třeba depresivní stavy. Domácí živé jogurty a kvašená zelenina tak můžou být skutečně lékem i prevencí deprese.

Vědci z Kanady testovali aplikaci probiotik u pacientů s dráždivým tračníkem, kteří zároveň velmi často trpí depresí – což je dalším důkazem o vztahu mezi zdravím mozku a střev. Léčba střevní mikroflóry měla za následek zlepšení psychiky u čtyřiašedesáti procent pacientů.

Nejlepším zdrojem probiotik jsou domácí jogurty – bílé a živé. Většina prodávaných výrobků je upravena technologicky a je navzdory reklamě buď mrtvá, nebo plná aditiv (přidaných cukrů, barviv, ochucovadel, zahušťovadel apod.), která působí na střevní mikroflóru nepříznivě. Ještě cennějším zdrojem zdravých střevních bakterií a probiotik je kvašená zelenina a zelí. Opět je ideální domácí, protože prodávaná v obchodech je ve většině případů konzervovaná a tudíž mrtvá.

„Tato studie dokazuje, že konzumace probiotik může zlepšit jak zdraví střev, tak psychologické potíže,“ tvrdí autoři z Toronta.

Rychlá pomoc z lednice

Přepadly vás z ničeho nic pocity smutku nebo úzkosti? Pak sáhněte po dobrotách, které vám prokazatelně vylepší náladu během několika chvil. Které pomohou?

Mandle

Mandle obsahují hořčík, selen a zinek, tyto látky jsou přínosné na zlepšení vaší nálady. Hořčík má vliv na produkci serotoninu, který ovlivňuje náladu. Ve skutečnosti je nízká hladina hořčíku v těle spojena s depresí a výkyvy nálad. Selen hraje roli při produkci hormonů štítné žlázy a zinek chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály.

Hořká čokoláda

Tmavá čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v těle, a ta má vlastnosti téměř totožné s antidepresivy. Navíc kvalitní čokoláda zpomaluje produkci stresových hormonů. Příště, až budete ve stresu, dejte si pár kostiček čokolády.

Banány

V banánech jsou hojně zastoupeny vitaminy skupiny B, které jsou potřeba k produkci serotoninu. Kdykoli budete mít náladu pod psa, dejte si 1 nebo 2 banány a na špatnou náladu si ani nevzpomenete. Banány také oceníte při nespavosti, před spaním snězte jeden banán a zapijte sklenkou mléka. Budete spát jako nemluvně.

Avokádo

Avokádo díky obsahu omega-3 mastných kyselin a draslíku je taktéž skvělou volbou při špatné náladě. Navíc obsahuje mononenasycené tuky, které rovněž zlepšují náladu a pomáhají léčit deprese, včetně poporodní deprese. Denně se doporučuje preventivně sníst 1/2 až 1 avokádo.

Borůvky

Tyto malé bobulky jsou plné antioxidantů, které podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce. Jsou velmi účinné proti depresi. Pravidelná konzumace borůvek dokonce napomáhá růstu novým mozkovým buňkám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat