Štítná žláza. Funguje vám opravdu tak, jak má?

Náhle jste přibrala na váze, nebo naopak tělesnou hmotnost nevysvětlitelně ztrácíte, i když jíte prakticky neustále? Registrujete podivnou citlivost na chlad či tres rukou? Nechte si vyšetřit štítnou žlázu. Takhle vám totiž naznačuje, že není úplně v pořádku!

Štítná žláza je zodpovědná za mnoho funkcí ve vašem těle. Produkuje hormony regulující metabolickou rychlost, má pod palcem trávicí a srdeční funkce, kontroluje svaly, udržuje kostní hmotu a stojí na ní celkový vývoj i růst. Víte, kde přesně se tato endokrinní žláza laločnaté stavby nachází?

Vaše štítná žláza „pobývá“ na krku těsně pod Adamovým jablkem, jinak řečeno ohryzkem. Pokud je v pořádku, obvykle ji nemůžete cítit. Když má však nějaké trable, začíná bobtnat, což nevěstí nic dobrého. Za jejím onemocněním vlastně stojí dvě příčiny – když funguje málo, nebo naopak až moc. Podle jakých příznaků poznáte, jestli to není váš případ?

Hypotyreóza, snížená funkce štítné žlázy

Pod pojmem nedostatečná funkce se vlastně skrývá nízká produkce hormonů. Špatné je, že tento proces může probíhat i několik let, aniž byste si něčeho všimli. A jednoho dne může být pozdě!

Dlouhodobá neaktivita štítné žlázy totiž může způsobit postižení srdce projevující se zpomalenou srdeční frekvencí, chraplavým hlasem, nafouknutím obličeje či anémií. Mezi varovné symptomy patří únava, přibývání na váze, sklony k depresím, zapomnětlivost, suchá a odlupující se pokožka, citlivost na chlad, zácpa, bolest svalů a snížená výkonnost. Protože se jedná o běžné „věci“, mnozí je přecházejí mávnutím ruky, což se jim může pěkně vymstít…

Hypertyreóza, zvýšená funkce štítné žlázy

V tomto případě se produkuje hormonů pro změnu až příliš a tělo je z jejich nadbytku tak trochu paf. Metabolismus se zrychluje a „pacient“ zažívá stavy úzkosti, hyperaktivitu, nevysvětlitelnou ztrátu hmotnosti doprovázenou zvýšenou chutí k jídlu a třes rukou. Při hypertyreóze rovněž vypadávají vlasy, nehty se třepí a objevují se na nich rýhy. Také dochází ke zrychlení srdeční frekvence, vytlačení oka z očnice (protruze bulbů), objevuje se citlivost na světlo, nebo otoky víček. Zní vám to povědomě? Pak na nic nečekejte a utíkejte k lékaři!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat