Onemocnění srdce u mladých žen. Výjimečné? Nikoli

K jednomu z děsivých příznaků stárnutí patří ostrá bolest na hrudi, která signalizuje srdeční záchvat. Ale co když se něco takového děje v produktivním věku? Nic neobvyklého! I mladé ženy mohou trpět onemocněním srdce! Je snad na vině těhotenství a kojení?

Máte pocit, že se vám rozskočí hrudník. Lékař vás prohlédne, nevidí žádné rizikové faktory srdečního onemocnění a rozhodne se, že půjdete domů. Fikce? Ne, realita. Právě tohle se často děje v případech vzácného onemocnění srdce známého jako spontánní disekce koronární arterie (SCAD).

Co to SCAD vlastně je?

Obvykle se považuje za velmi vzácný stav, kdy dochází k velmi rychlému poškození srdečních tepen. Ačkoli SCAD byl poprvé popsán v pitevní zprávě již v roce 1931, teprve v několika posledních letech lékaři začali rozpoznávat skutečné břemeno této nemoci. Původně se věřilo, že se vyskytuje pouze u žen, které nedávno porodily.

Lékaři totiž vypozorovali, že spontánní disekce koronární arterie se vyskytuje hlavně u novopečených matek, a co víc, dvěma ženám ze 100 000 je SCAD diagnostikována během těhotenství nebo během prvních šesti týdnů po porodu. A podle statistik se s ní mnohem častěji setkávají ženy, které kojí.

Možné příčiny, které byste nečekali

Vědci se domnívají, že ženské pohlavní hormony, které se „podílejí“ na těhotenství, mohou změnit „architekturu“ srdečních tepen, ale dosud se to vědecky neprokázalo. V každém případě se zdá, že se těhotenství podílí přibližně na 5 % všech případů SCAD, a ohrožené jsou hlavně matky v průměrném věku 33–36 let. Dále mezi environmentální spouštěče patří emoční stres, například smrt milovaného člověka, ale také extrémně vysoký krevní tlak.

Vývoj SCAD byl také volně spojen s řadou léků, jako jsou antikoncepční pilulky nebo hormonální léky užívané při menopauze a léčbě neplodnosti. Bohužel se jedná o velmi běžně špatně diagnostikovanou nemoc a musí se s ní jednat jinak než s jinými srdečními infarkty. Dobrou zprávou však je, že podle lékařských údajů více než 95 % pacientů, kteří se dostanou do nemocnice včas, přežije. 

Jak poznat, že je zle?

Pacienti obvykle trpí srdeční příhodou, náhlou srdeční zástavou nebo srdeční smrtí. Rozdíl mezi srdečním záchvatem a náhlou srdeční zástavou je zdrojem všeho - srdeční záchvaty jsou způsobeny blokádou průtoku krve do srdce, zatímco náhlá srdeční zástava je elektrická porucha způsobující nepravidelný srdeční tep.

Mezi typické příznaky SCAD přitom patří bolest na hrudi, dýchavičnost, nevolnost, zvracení, zmatenost, ztráty vědomí, bledá kůže, rychlý srdeční tep nebo chladné ruce a nohy. Pokud se domníváte, že máte SCAD a neproběhla u vás řádná diagnóza, můžete zvážit požadavek na koronární angiogram, což je standardní test pro SCAD. Jedná se o poněkud invazivní test s použitím kontrastního činidla, který se zaměřuje na srdeční tepny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat