Nádorové onemocnění v rodině – praktické rady pro pečující

Každé nádorové onemocnění v rodině je šokem! Díky lékařské vědě však v mnoha případech mohou pacienti, trpící zhoubným nádorem zůstávat během léčby doma, se svými blízkými.

Péče o blízkého s nádorovým onemocněním – nejčastější otázky a odpovědi:

    * Pokud zůstanu se svým blízkým doma, mám nárok na finanční podporu od státu?

O příspěvek na péči musí zažádat člověk, který péči potřebuje, a který se poté může sám rozhodnout, jak s příspěvkem naloží. O přiznání příspěvku rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností v místě trvalého pobytu pacienta, konkrétně sociální odbor. Výše příspěvku na péči (který se vyplácí měsíčně) se liší podle stupně závislosti osoby, která o příspěvek žádá, a pohybuje se v rozsahu od 800 do 12 000 korun. Pokud potřebujete více informací k příspěvkům, můžete položit dotaz v naší on-line sociální poradně, kterou vede zkušená sociální pracovnice Vlaďka Nováková.

    * Jak zajistit adekvátní výživu nemocného? Je to v domácích podmínkách vůbec možné?

V domácím prostředí je možné stravu přizpůsobit lépe individuálním přáním a potřebám nemocného než v nemocnici. Podáváme lehká a snadno stravitelná jídla, vhodné jsou menší dávky častěji za den. Výhodná je tekutá strava s vyváženým obsahem všech důležitých látek (nutridrinky). Dohlížíme také na dostatečný příjem tekutin.

    * Je možné domluvit návštěvy lékaře nebo zdravotní sestry?

I když může rodina zajistit ošetřovatelskou péči o svého nemocného, k některým úkonům může být potřeba profesionální zdravotník. Návštěvy lékaře u vás doma je možné domluvit s praktickým lékařem – může jít o návštěvy pravidelné nebo jen příležitostné. Pokud se pacient nemůže k lékaři dostavit sám, je návštěva lékaře bezplatná.

    * I když většinou budeme schopni zajistit celodenní péči o nemocného, můžeme si v případě potřeby vyžádat profesionální pomoc zvenčí?

Pro odlehčení sobě a své rodině můžete využít služeb agentur nebo neziskových organizací poskytujících pomoc s domácí péčí.

    * Mohou podávat léky proti bolesti i rodinní příslušníci?

U některých pacientů s nádorovým onemocněním je nutné podávat léky k tišení bolesti. Všechny léky k tišení bolesti musí být schválené ošetřujícím lékařem. Léky ve formě kapek a tablet může podávat i laický pečující, léky ve formě injekcí obvykle podává zdravotní sestra během domluvených návštěv u nemocného. Možností jsou také náplasti s obsahem léků nebo automatické dávkovače zavedené pod kůži.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat