Červená cibule obsahuje látky pomáhající v boji s rakovinou

Červená cibule je nezbytnou součástí kuchyní středomořských národů. A je také jednou z jejích částí, které mají silné protirakovinné účinky. Podle kanadských vědců totiž tato zelenina obsahuje látky, které dokážou zabíjet nádorové buňky.

Ačkoli i obyčejná žlutá cibule obsahuje kvercetin působící silně protirakovinně, červená cibule je navíc bohatým zdrojem barviv antokyanů, které jsou účinnými antioxidanty a brání šíření nádorových buněk tělem. Červená cibule může pomoci v boji proti rakovině a její častá konzumace může snížit riziko nádorového onemocnění.

Flavonoid kvercetin vyvolává scvrknutí nádoru, zatímco antokyany zase brání šíření nádorových buněk do těla. Tvrdí to doktor Abdulmonem Murayyan z University of Guelph.

„Zjistili jsme, že cibule je úžasným prostředkem pro zabíjení nádorových buněk. Aktivuje dráhy, které podporují nádorové buňky k vyvolání buněčné smrti. Podporuje nevyhovující prostředí pro nádorové buňky a narušuje komunikaci mezi nádorovými buňkami, což zpomaluje růst nádoru,“ tvrdí doktor Murayyan.

Všestranný pomocník

I když naše babičky o protinádorovém působení cibule nejspíš ještě netušily, i tak byla tahle plodina součástí jejich přírodní lékárničky. Na co všechno ji používaly?

Stop akné

Červené pupínky s hnisající „čepičkou“ zdaleka netíží jen dospívající mládež, ale ztrpčují život i mnoha dospělým. Bohužel se to týká i vás? Vsaďte na cibulovou šťávu. Ta totiž zabraňuje šíření infekce na kůži.

Sbohem, alergie

Při alergických reakcích dochází k vyplavení histaminu a ten má na svědomí záněty, stažení dýchacích cest, překrvení a tak dále. Antialergická aktivita kvercetinu obsaženého v cibuli je dána jeho schopností snižovat produkci histaminu a tím ulevit od nepříjemností během venkovních procházek. No vidíte, nač chemická léčiva na sennou rýmu…

Konec bradavicím

Nevzhledné kožní útvary způsobené viry před cibulí berou do zaječích. Stačí do ní vyhloubit důlek, nasypat tam trochu soli a vyčkat, dokud se nerozpustí. Když budete bradavici potírat nasolenou cibulí, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Už žádný ekzém

Kožní onemocnění projevující se svěděním, odlupováním, suchostí a zarudnutím pokožky dokáže jednomu pěkně zatopit. Konzumace zeleniny se štiplavou chutí však výrazně posiluje imunitní systém a zatne tipec šíření zánětlivého procesu. Úlevu při ekzému přinese rozdrcená cibule smíchaná s vínem. Směs rozetřete na kousek látky a přikládejte na postižená místa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat