Nemůžete usnout? Pomůže popcorn nebo hrášek

Potíže se spánkem a usínáním trápí čím dál víc lidí. A není divu – žijeme v neustálém stresu a shonu, což se na kvalitě spánku zákonitě musí projevit. Na počítání oveček nebo léky na spaní klidně zapomeňte. Účinnou pomoc máte totiž dávno doma!

Řada potravin přirozeným způsobem pomáhá usnout a zvyšuje kvalitu spánku. Co se tedy před odchodem do postele vyplatí mlsat?

Jogurt

Že ho máte spojený spíše se snídaní? Ovšem ani jako svačinka před spaním není jogurt k zahození! Jednak vám zaplní žaludek, takže vás od usínání nebude odvádět jeho kručení, jednak obsahuje vápník, který hraje významnou roli v redukci stresu a stabilizaci nervů. A tak se vám bude mnohem snáz usínat.

Hrášek

Že nejsou lusky zrovna typickým večerním jídlem? Ale klidně by být mohly! Hrášek totiž obsahuje kyselinu pantothenovou, která v těle aktivuje produkci látek napomáhajících usnout (včetně hormonu melatoninu, který hraje v usínání přímo klíčovou roli). Mimochodem, nemusíte smutnit, že jsou lusky k dostání jen malou část léta – v zimě si klidně můžete pomoci hráškovou polévkou!

Popcorn

Že si večer rádi dopřejete něco slaného na zub? Pak sáhněte po popcornu (ideálně připraveném doma a jemně soleném). Nejenže si nemusíte dělat takové vrásky kvůli postavě, ale navíc tahle dobrota přispívá k snazšímu usínání a kvalitnímu spánku.

Třešně

Tohle úžasné letní ovoce (které mimo sezonu můžete nahradit třešňovým džusem) má na naše tělo spoustu pozitivních účinků. A snazší usínání je jedním z nich. Dokonce to prokázaly vědecké studie! Nejenže po třešních budete spát kvalitněji, ale také déle, takže se ráno probudíte mnohem více odpočatí.

Banány

Proč si před odchodem do postele dopřát banán? Podle odborníků obsahují spoustu draslíku a hořčíku a právě kombinace těchto důležitých minerálů způsobí, že se budeme cítit v mnohem lepším psychickém, ale i fyzickém rozpoložení. Díky tomu se nám bude snáz usínat. A aby toho nebylo málo, obsahují banány také aminokyselinu tryptofan, která navozuje ospalost a pocit pohody.

Arašídové máslo

Zatímco v anglosaském světě patří k nejoblíbenějším pochoutkám, u nás tak rozšířené není. Ale třeba mu přijdete na chuť, až zjistíte, že vám může pomoci usnout! Obsahuje totiž již zmíněný tryptofan. Navíc je burákové máslo zdrojem kvalitních bílkovin, takže vám stačí opravdu malé množství, abyste se v noci neprobudili a neměli chuť jít vybílit lednici.

Hummus

Další z těch exotičtějších pochoutek, které si pomalu, ale jistě hledají místo i v našem jídelníčku. Je vyroben z cizrny, která je také skvělým zdrojem tryptofanu. A tak není od věci namazat si s humusem třeba kousek celozrnného pita chleba. Tahle kombinace spustí ve vašem těle produkci serotoninu – hormonu, který způsobí, že zapomenete na starosti a bude vám lépe na duši.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat