Každodenní fyzické cvičení zlepšuje chronickou únavu

Chtít po člověku, který se cítí neustále unavený, aby víc cvičil, se zdá být kontraproduktivní. Vědci z Londýna ale tvrdí, že jedincům, kteří se přemohou a fyzickým aktivitám se začnou věnovat denně a intenzivněji, se skutečně uleví.

Vyplývá to z experimentálního výzkumu vědců z Queen Mary University v Londýně. Ti dvě stovky osob trpících syndromem chronické únavy vedli během dvanácti týdnů speciálním programem. Část pacientů s pomocí fyzioterapeuta cvičila a část dostávala léky na deprese a bolesti či nespavost. Po třech měsících došlo k výraznému zlepšení symptomů u osob, které denně cvičily, nikoli u těch, které užívaly léky. A každý pátý z cvičících individuálně uváděl, že se cítí celkově mnohem lépe.

„Zjistili jsme, že program cvičení je bezpečnou a účinnou metodou, jak omezit únavnost u osob trpících syndromem chronické únavy,“ tvrdí doktorka Lucy Clarková.

Syndromem dnes trpí sedm osob z tisíce.

Energie z přírody

Ovšem nemusíte trpět chronickým únavovým syndromem, abyste čas od času bojovali s pořádným vyčerpáním. Spousta z nás ve chvílích, kdy se nám zavírají oči pnavou, sahá po kávě nebo energetickém nápoji. Ovšem ne vždy je z takové praxe naše tělo nadšené. A co víc, ani výsledek není vždy zaručen, za pár hodin už se nám oči zase klíží...

Zkuste napříště sáhnout po zcela přírodním energy drinku! Které bylinky dokážou pořádně „nakopnout“?

Paulinie nápojná

Semena tohoto keře rostoucího ve Venezuele a Brazílii jsou známá pod názvem guarana. Jeden jejich gram odpovídá přibližně 40 miligramům kofeinu. Guarana je stimulant „jak vyšitý“. Snižuje únavu, udržuje pozornost a bdělost, zostřuje vnímání a stabilizuje krevní oběh. Bonus navíc?

Je výborným pomocníkem při hubnutí a tlumí menstruační bolesti. Na trhu je k dostání ve formě tobolek nebo stoprocentního prášku. A právě s ním si můžete připravit lahodný drink, který zahřeje a povzbudí tělo i mysl. Čajovou lžičku zalijte horkou vodou, přidejte trochu smetany a oslaďte medem. Znáte lepší spojení příjemného s užitečným?

Ženšen

Zázračná bylina, která si poradí s různými neduhy. Konkrétně kořen je považován za univerzální lék! Fascinující je, že ženšen se řídí tím, co tělo momentálně potřebuje. Člověka ve stresu uklidní a unaveného zase povzbudí. Kromě toho posiluje imunitu, což se hodí za všech okolností.

Stinná stránka této ohrožené rostliny? Poněkud vyšší cena. Na druhou stranu – kořen přežívá i sto let, proto se věří, že lidem zaručí dlouhověkost. To není úplně špatná investice!

Yerba maté

Nakopávač z drcených lístků cesmíny paraguayské – posvátné rostliny jihoamerických indiánů. Výraz „maté“ původně znamenal čaj, postupem času se však stal názvem tohoto konkrétního nápoje. Kromě energie z něj získáte i mnoho prospěšných látek. Jmenovitě křemík, draslík, selen, železo, mangan, dále antioxidanty, vitaminy a aminokyseliny. Čistí tělo od toxických látek a povzbuzuje látkovou výměnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat